Institutul Național de Sănătate Publică anunță primul deces cauzat de rujeolă, de la declararea epidemiei în România. Care este situația la Cluj


Un bebeluș de 7 luni din Brașov a murit după ce a fost diagnosticat cu rujeolă. 

Copilul ar fi luat virusul de la fratele său, în vârstă de trei ani, care nu era vaccinat.

Copilul de 7 luni care a murit din cauza rujeolei a fost internat acum două săptămâni într-un spital din Braşov, el fiind adus din comuna Apaţa, a relatat Agerpres.

„În cadrul actualei epidemii de rujeolă din România a fost raportat un deces din cauza rujeolei la un copil în vârstă de șapte luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din jud. Braşov, contact cu fratele în vârstă de trei ani, nevaccinat antirujeolic”, a transmis INSP.

În perioada 01.01.2023-10.12.2023, în România au fost notificate 2010 cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de județe și în Municipiul București.

La Cluj au fost înregistrate 194 de cazuri. 

”Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, transmite Ministerul Sănătății.

download.png


Comentarii Facebook