Gheorghiță: Este o gravă dezinformare care se propagă în spațiul public că vaccinarea împotriva COVID-19 ar crește riscul de infertilitate


Vaccinarea împotriva COVID-19 nu crește riscul de infertilitate, „Nu există un asemenea risc, este o gravă dezinformare care se propagă în spațiul public”, a declarat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, la ședința săptămânală de Guvern.

În cadrul unei conferințe de presă, coordonatorul campaniei de vaccinare a fost întrebat dacă Guvernul plănuiește activități de informare privind vaccinarea în școli.

Au fost deja întreprinse mai multe acțiuni de comunicare în școli. Ministerul Educației a întreprins o serie de activități în acest sens chiar în colaborare cu anumite unități sanitare, cu personal medical, de asemenea cu organizații internaționale, cu UNICEF a avut o campanie de comunicare și cu siguranță vor fi reluate în perioada următoare pentru că este o mare nevoie de informare mai ales în perspectiva autorizării vaccinurilor și pentru populația pediatrică, pentru copii”, a explicat Gheorghiță.

Gheorghiță: Vaccinarea anti-COVID nu crește riscul de infertilitate

Medicul a calmat oamenii, explicând că vaccinarea anti-COVID nu crește riscul de infertilitate, susținând că pe internet circulă fel de fel de fake-news-uri, propagate de persoanele care sunt împotriva vaccinării:

Cu siguranță partea de informare este extrem de importantă mai ales pentru copii, ați ridicat o problemă extrem de importantă și asupra căreia cred că trebuie să avem o abordare cât se poate de fermă și de a elimina orice dubiu în acest sens, așa zisul risc de infertilitate, nu există un asemenea risc, este o grava dezinformare care se propagă în spațiul public, pe platforma națională de vaccinare există un material foarte detaliat care demontează această informație, care de câteva luni circulă, dar în perspectiva autorizării la copii capătă din nou amploare.

În niciun caz nu s-a dovedit că aceste vaccinuri cresc riscul de infertilitate. S-au speculat o serie de mecanisme dar care nu au nicio bază științifică care să certifice acest lucru. Deci în niciun caz, și am transmis colegilor mei din grupul științific, săptămânal organizăm sesiuni de întrebări și răspunsuri pe pagina de socializare RoVaccinare și una dintre principalele teme abordate în perioada următoare este legată chiar de acest subiect.


Comentarii Facebook