FOTO - Doar 11 lei pe zi, atât primesc spitalele publice pentru prepararea celor trei mese obligatorii ale unui pacient internat


Mâncarea acordată pacienților spitalelor publice din România este din ce în ce mai puțină, iar managerii se simt „cu mâinile legate” încercând să trimită un semnal de alarmă în legătură cu raționalizarea hranei de care dispun spitalele. Statul alocă în medie 11 lei pe zi pentru cele trei mese ale unui bolnav, în condițiile în care toate alimentele s-au scumpit considerabil.

Medicii susțin că acest lucru îi afectează pe pacienți, pentru că mâncarea este la fel de importantă ca tratamentul. 

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat că suma de 11 lei este extrem de mică pentru a asigura trei mese pe zi unui singur pacient. Medicul susține că este aproape imposibil să se încadreze în suma infimă de 11 lei ca pacienții să primească alimente diversificate, bogate în nutrienți și care să le asigure necesarul de vitamine, potrivit Digi24.

„Trei mese pe zi cu aceste sume sunt extrem de dificil de asigurat”

Medicul a explicat că mic dejunul este extrem de redus, pentru că toate produsele sunt scumpe: „Putem asigura ceaiul, dar laptele e costisitor pentru meniul de spital. Toate produsele sunt scumpe, untul, ouăle”.

Anul trecut, pentru meniul bolnavilor se acordase un leu în plus. „A fost mai mult decât nimic”, a declarat doctorul.

Întrebată cât ar trebui să fie suma alocată pentru mesele unui bolnav internat în spital, managerul Institutului „Marius Nasta” a răspuns: „E greu de spus, prețurile cresc de la o săptămână la alta, dar ar trebui să fie de cel puțin trei ori mai mare decât e acum”.


Comentarii Facebook