Ficat sănătos - Sfaturi de AUR pentru sănătatea ficatului. Ce alimente să consumi


Ficat sănătos - Sănătatea ficatului - Dietă ficat sănătos

Ficatul este un organ vital pentru funcționarea organismului. Ficatul metabolizează nutrienții din alimente și lichide, fiind responsabil pentru ”operarea” a peste 500 de funcții. 

Printre activitățile principale ale ficatului se numără: producerea de bilă, proteine pentru plasma sângelui, transformarea excesului de glucoză în glicogen, curățarea sângelui de substanțele dăunătoare, combaterea infecțiilor prin producerea de factori imuni și neutralizarea toxinelor și detoxifierea organismului.

Pentru a-ți menține ficatul sănătos, trebuie stabilite unele reguli: 

Ficat Sănătos - Alimentație echilibrată

Alimentația influențează sănătatea întregului organism, iar ficatul are nevoie de o dietă variată, care să conțină fructe, legume și alimente cu un conținut mare de fibre. Trebuie evitate zaharurile rafinate, băuturile răcoritoare, dulciurile și alimentele procesate. 

Exemple de fructe care pot fi consumate: 

  • grapefruit: conține 2 antioxidanți (naringenină și naringină) care protejează ficatul în mod natural prin reducerea posibilelor inflamații; naringenina poate ajuta și la prevenirea acumulării excesului de grăsime din organism, conform unui studiu realizat pe șoareci;
  • afine și merișoare: antioxidanții, numiți antociani, care se regăsesc în aceste fructe contribuie la creșterea timpului de răspuns al celulelor imune și enzimelor antioxidante, precum și la apărarea ficatului împotriva eventualelor riscuri;
  • strugurii roșii și violet: datorită conținutului de resveratrol, aceștia ajută la reducerea inflamațiilor, prevenirea deteriorării ficatului și creșterea nivelului de antioxidanți;
  • sfecla roșie: multiple studii efectuate pe șobolani au demonstrat că sucul de sfeclă roșie reduce daunele oxidative și inflamațiile de la nivelul ficatului și stimulează activitatea enzimelor cu rol în detoxifierea organismului;
  • varză de Bruxelles și broccoli: recunoscute pentru conținutul însemnat de fibre și compuși vegetali benefici, acestea cresc nivelul enzimelor care contribuie la detoxifierea organismului și acționează ca un protector al ficatului;
  • nucile: bogate în grăsimi sănătoase și nutrienți, printre care și vitamina E, contribuie la îmbunătățirea nivelului de enzime hepatice, conform unui studiu observațional realizat pe o perioadă de 6 luni, pe un eșantion de 106 persoane cu boli hepatice neasociate consumului de alcool.

Ficat sănătos - Stai cu ochii pe greutatea corpului

Grăsimea în exces influențează sănătatea ficatului. Acumularea în exces de kilograme poate duce la dezvoltarea bolii ficatului gras, caracterizată de depunerea unei cantități însemnate de grăsimi în celule hepatice, ce are ca efect inflamarea țesutului hepatic și apariția leziunilor la nivelul acestuia. 

pentru a menține greutatea sub control este indicat să faceți sport, circa 30 de minute/zi, de cel puțin 5 ori/săptămână. 

Ficat sănătos - Ceaiul verde ajută

Se știe că ceaiul verde este benefic la nivelul întregului organism, însă diverse studii au demonstrat că acesta contribuie în special la sănătatea ficatului. Antioxidanții prezenți în ceaiul verde pot ajuta la îmbunătățirea markerilor de sânge asociați cu funcțiile ficatului, precum și a nivelului enzimelor hepatice. De asemenea, consumul frecvent de ceai verde contribuie la reducerea stresului oxidativ și a depozitelor de grăsime din ficat. 

Ficat sănătos - Poți alege produse de curățenie non-toxice

Inspirarea substanțelor chimice prezente în unele produse destinate curățeniei pot afecta buna funcționare a ficatului. Prin urmare, îți recomandăm fie să limitezi folosirea unor astfel de produse, fie să le înlocuiești cu variante prietenoase atât pentru sănătatea organismului tău, cât și pentru mediul înconjurător.

Comentarii Facebook