Ești contact al unei persoane cu COVID-19? Cum obţii concediul medical, dacă DSP te-a pus în carantină 14 zile


O persoană care a fost diagnosticată cu COVID-19 trebuie să spună medicilor DSP cu ce persoane a intrat în contact în ultimele 3 zile de la primirea testului pozitiv. 

CONCEDIU MEDICAL COVID -  Cei care au stat în carantină 14 zile, fiind contacți, trebuie să se prezinte medicului de familie după ultima zi de carantină certificatul/documentul care v-a fost eliberat de Direcţia de Sănătate Publică pentru a vă servi la obținerea concediului medical. Acest certificat/document trebuie să fie eliberat de către DSP care v-a avut în evidență pe perioada carantinei și care v-a dispus măsura carantinei. 

CONCEDIU MEDICAL COVID -  Dacă DSP nu are datele dvs., DSP trebuie să vă pună la dispoziție o adresă de e-mail oficială prin care dvs. să trimiteți datele către DSP. Alternativ, DSP poate să preia datele dvs. și telefonic. Nu trebuie să solicitaţi medicului de familie acordarea concediului medical până nu obţineţi documentul/certificatul emis de DSP, precizează Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Aceste proceduri sunt reglementate prin articolul 20 Lege carantină 136/2020:

(2) Concediul și indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activității, care nu poate fi realizată la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică. (3) Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant, pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică. Articolul 20 OUG 158/2005

Articolul 20 - CONCEDIU MEDICAL COVID

(1) Concediul și indemnizaţia pentru carantină se acordă persoanelor asigurate în condițiile art. 20 din Legea nr. 136/2020. Articolul 37 Norme aplicare OUG

(1) Persoanele asigurate pentru care s-a instituit măsura carantinei, în condițiile Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, beneficiază de concedii și indemnizaţii pentru carantină indiferent de locul în care acestea se instituie. (2) Certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează de către medicii curanți, respectiv de către medicii de familie, după ultima zi a încetării perioadei de carantină, pe durata stabilită prin documentul eliberat de direcţia de sănătate publică, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantină.

Comentarii Facebook