Sambata 26 Octombrie

,,Devino eroul pacienților din spitale!’’- Campanie de donare de sânge la Cluj-Napoca! Află cum poți ajuta


Persoanele care doresc să doneze sânge sunt invitate în perioada următoare la Centrul de Transfuzie Sanguină, pentru a ajuta persoanele aflate în situații medicale dificile.

În contextul în care se apropie Ziua Internațională a Donatorului de Sânge, autoritățile locale încurajează clujenii să doneze sânge dar și trombocite, lucru care ar putea duce la salvarea vieților unor pacienți cu diferite afecțiuni grave.

 În județul Cluj se poate dona la Centrul de Transfuzie Sanguină, de luni până vineri, în intervalul orar 07:30 - 13:30.  Acesta este situat în Cluj-Napoca, pe strada Nicolae Bălcescu, la nr. 18.

Donatorii obțin și beneficii precum bonuri de masă în valoare totală de 280 de lei, o adeverință pentru o zi  liberă de la locul de muncă/unitatea de învățământ și o reducere de 50% la abonamentele pentru  mijloacele de transport în comun. 

Sângele și trombocitele sunt extrem de importante pentru pacienții care suferă boli precum anemii severe sau diferite forme de cancer.

Cel mai frecvent, pacienții din sfera oncologică au un număr scăzut de trombocite, astfel că au nevoie în mod constant de preparate de masă trombocitară.Sângele este prelevat de la donator și centrifugat, trombocitele sunt extrase, iar hematiile se întorc în circulația sangvină a donatorului.

Această modalitate de prelevare nu este cu nimic mai dăunătoare sau dureroasă decât donarea de sânge clasică.

Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge:

  • vârsta: 18-60 ani;
  • greutate: femei – peste 50 kg; bărbați – peste 55 kg;
  • să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase, etc.);
  • să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
  • să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
  • să nu urmați vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate); 
  • să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
  • să nu fiți în perioada menstruală (sau cu 5 zile înainte sau după);
  • să nu consumați alcool și alimente bogate în grăsimi cu 48h înaintea donării.

Comentarii Facebook