Departament medical dedicat tratamentului fără bisturiu al arterelor inimii blocate complet, la Cluj și la București


Pacienții din Cluj vor avea de acum la dispoziție soluții terapeutice minim-invazive pentru tratamentul arterelor coronare blocate complet, în cadrul spitalului de cardiologie ARES din Cluj-Napoca. ARES lansează un departament medical nou care se ocupă, în premieră, de tratamentul minim-invaziv al ocluziilor cronice totale. Departamentul va beneficia de expertiza unor medici de renume, precum dr. Ștefan Moț și dr. Marin Postu, medici primari cardiologi, cu supra specializare în cardiologie intervențională.

Ocluziile coronariene cronice totale (CTO) reprezintă blocajul mai vechi de trei luni al unei artere coronare. Arterele coronare sunt vasele de sânge care alimentează mușchiul cardiac cu oxigen și nutrienți. De-a lungul timpului, sub acțiunea produșilor sangvini, precum colesterolul sau calciul, pereții acestor artere se îngroașă și diametrul lor se îngustează sau poate fi blocat complet.

Până nu demult, soluțiile pentru pacienții care sufereau de ocluzii cronice totale erau reprezentate de tratamentul medicamentos și operația de bypass coronarian. Bypass-ul coronarian este o intervenție chirurgicală în cadrul căreia, o porțiune dintr-o venă sau arteră, recoltată din altă parte a corpului, este cusută în dreptul ocluziei arteriale pentru a crea o nouă cale de circulație a sângelui. Bypass-ul reprezintă o procedură de chirurgie cardiovasculară care nu este lipsită de riscuri și are un timp de recuperare semnificativ.

În prezent, odată cu avansul tehnologiei, au fost dezvoltate noi metode minim invazive pentru tratamentul CTO, prin intermediul arterelor. Alternativa la intervenția chirurgicală este reprezentată de dezobstrucția percutană a ocluziilor cronice totale. Aceasta este o procedură minim invazivă de cardiologie intervențională. Acest lucru înseamnă că leziunile arterelor se rezolvă fără bisturiu, prin intermediul unor catetere (teci subțiri) care sunt introduse în vasele de sânge. Deși procedura are un grad sporit de dificultate, care necesită echipamente performante  și medici cu experiență, rata de succes în ultimii ani, a crescut foarte mult și se apropie de 95%. Procedura este asemănătoare angioplastiei coronariene și se realizează în sala de angiografie, unde medicul cardiolog intervenționist va introduce mai multe catetere speciale în arterele pacientului, pentru a identifica și a dilata cu ajutorul unor stenturi ocluziile cronice totale.

Tratamentul minim invaziv are avantajul unei spitalizări de scurtă durată și o recuperare rapidă. Pacientul este internat numai 24-48 de ore și se poate reîntoarce apoi imediat la activitățile sale. Calitatea vieții crește considerabil în urma procedurii.

Departamentul dedicat tratamentului minim invaziv al CTO va funcționa în toate centrele ARES din țară. Astfel, în centrul din București și la spitalul de cardiologie ARES din Cluj-Napoca, pacienții vor avea la dispoziție toată gama de investigații pentru depistarea ocluziilor coronariene cronice (consult cardiologic, EKG, ecografie cardiacă, Holter EKG, Holter TA, test de efort, ecografie transesofagiană, angiografie coronariană) și tratamentul intervențional. În centrele din Pitești și Constanța vor fi disponibile procedurile de angiografie coronariană (diagnostic) și de tratament minim invaziv al CTO.

Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere medicale naționale și internaționale.

Comentarii Facebook