De știut și de citit! Cum îngrijești acasă un pacient cu COVID 19 / CDC - Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor SUA


Majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de COVID-19 vor avea doar boli ușoare și ar trebui să se recupereze la domiciliu.*

Îngrijirea la domiciliu poate ajuta la oprirea răspândirii COVID-19 și poate ajuta la protejarea persoanelor care riscă să se îmbolnăvească grav de COVID-19.

COVID-19 se răspândește între persoanele care sunt în contact strâns (la aproximativ 6 metri) prin picături respiratorii produse atunci când o persoană infectată tuse sau strănut.

Dacă aveți grijă de cineva acasă, monitorizați semnele de urgență, preveniți răspândirea germenilor, tratați simptomele și luați în considerare cu atenție momentul în care trebuie să puneți capăt izolării la domiciliu.

*Notă: Adulții în vârstă și persoanele de orice vârstă, cu anumite afecțiuni medicale grave, cum ar fi bolile pulmonare, boli de inimă sau diabet, prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații mai grave ale bolii COVID-19 și ar trebui să solicite îngrijire imediat ce simptomele încep, informează CDC.

Monitorizați persoana pentru a vedea dacă se agravează simptomele. Trebuie să cunoașteți care sunt semnele că boala se agravează.

Să aveți la dispoziție informațiile de contact ale medicului de familie.

Dacă starea se agravează apelați la medicul de familie sau la 112.

Dacă apar semne îngrijorătoare, cereți imediat asistența medicală. Semnele de avertizare de urgență includ*:

Dificultate în respirație

Durere persistentă sau presiune în piept

Confuzie

Albăstreală la nivelul buzelor sau a feței

* Această listă nu este completă. Vă rugăm să medicul pentru orice alte simptome care sunt severe sau puteți cere informații la linia TELVERDE – 0800.800.358

Nu răspândiți germeni atunci când aveți grijă de cineva bolnav

- Puneți persoana să stea într-o cameră, departe de alte persoane, inclusiv de dvs., cât mai mult posibil.

   -Dacă este posibil, solicitați-le să folosească o baie separată.

   -Evitați să folosiți la comun articole personale de uz casnic, cum ar fi vesela, prosoape și așternuturi

   -Dacă aveți măști, solicitați-le să le poarte atunci când sunt în jurul oamenilor, inclusiv dvs.

   -Dacă bolnavul nu poate purta mască, ar trebui să purtați dvs una.

   -Dacă persoana bolnavă se află în preajma celorlalți (în casă, într-un vehicul sau în cabinetul medicului), trebuie să poarte o fațetă.

- Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales după interacțiunea cu persoana bolnavă. Dacă săpunul și apa nu sunt disponibile cu ușurință, utilizați un produs igienizant care conține cel puțin 60% alcool. Acoperiți toate suprafețele mâinilor și frecați-le împreună până le simțiți uscate.

- Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura.

- În fiecare zi, curățați toate suprafețele care sunt atinse des, cum ar fi mesele, blaturile și clanțele.

- Folosiți spray-uri sau șervețele de curățare casnice conform instrucțiunilor de pe etichetă.

- Spălați rufele bine.

- Dacă rufele sunt murdare, purtați mănuși de unică folosință și țineți obiectele murdare departe de corp în timpul spălării. Spălați-vă mâinile imediat după îndepărtarea mănușilor.

- Evitați să aveți vizite inutile.

- Pentru orice întrebări suplimentare despre îngrijirea lor, contactați medicul sau numerele de telefon puse la dispoziție de autorități.

Când să închei izolarea acasă

- Persoanele cu COVID-19 care au rămas acasă (sunt izolate acasă) pot opri izolarea acasă în următoarele condiții:

Dacă nu vor face un test care să stabilească dacă sunt încă contagioși, pot pleca acasă după ce s-au întâmplat aceste trei lucruri:

Nu au avut febră timp de cel puțin 72 de ore (adică trei zile complete fără febră fără utilizarea medicamentului care reduce febra)

ȘI

alte simptome s-au îmbunătățit (de exemplu, când tusea sau lipsa respirației s-au îmbunătățit)

ȘI

au trecut cel puțin 7 zile de la apariția simptomelor

Dacă vor fi testate pentru a determina dacă sunt încă contagioase, pot pleca acasă după ce s-au întâmplat aceste trei lucruri:

Nu mai au febră (fără utilizarea medicamentului care reduce febra)

ȘI

alte simptome s-au îmbunătățit (de exemplu, când tusea sau lipsa respirației s-au îmbunătățit)

ȘI

Au primit două teste negative la rând, cu 24 de ore distanță. Medicul lor va urma sfaturile Direcției de Sănătate Publică.

Comentarii Facebook