De ce există termen de valabilitate pentru apa îmbuteliată? Ce se întâmplă dacă se consumă după ce expiră


Mulți oameni pot fi confuzi în legătură conceptul acesta. Cum poate apa îmbuteliată să expire? Iată care este, cu adevărat, semnificația termenului de valabilitate de pe ambalaje.

Apa îmbuteliată este indispensabilă și mulți oameni o consumă zilnic fără a ști că se pun în fața unui risc major. Există reguli care trebuie respectate pentru ca hidratarea să nu devină dăunătoare pentru organism.

Apa îmbuteliată nu expiră

Nu apa este cea care expiră, ci sticla în care aceasta este îmbuteliată. În cazul în care este depozitată necorespunzător, sticla poate deveni toxică și apa din ea poate deveni un pericol pentru organism atunci când este consumată.

Termenul de valabilitate de pe apa îmbuteliată ne arată că aceasta poate fi consumată în termen de trei ani. Totuși, dacă recipientul este confecționat din plastic, atunci apa trebuie consumată în decurs de unul, sau maxim doi ani.

Cercetătorii  au demonstrat în urma testelor de laborator că apa îmbuteliată devine toxică după ce sticla se deteriorează. Dacă aceasta este ținută la soare, la rece sau în alte condiții, poate elibera substanțe chimice microscopice. Ele vor da un gust amar apei, precum cel de medicament. Sticla mai eliberează clor și ozon, care pot fi dăunătoare organismului.

Potrivit Today, antimoniul, una dintre substanțele care pot fi eliminate, poate deteriora intestinele. Sistemul endocrin poate fi pus în pericol, mai ales în cazul persoanelor care consumă apa din sticle de plastic.

Cercetătorii mai atenționează că atunci când o sticlă de plastic se află la peste 30 de grade poate elibera cantități excesive de ftalați în corp. La temperaturi de peste 60 de grade pot elibera niveluri periculoase de antimoniu.

Pentru a evita orice risc, cel mai indicat este ca apa îmbuteliată să fie ținută la temperatura camerei, pentru a fi în siguranță. Dacă termenul de valabilitate a expirat, apa nu mai trebuie să fie consumată nici de om, nici de animale. Se recomandă ca nici plantele să nu fie udate cu ea, deoarece pot fi puse în pericol.

Comentarii Facebook