Cum îndepărtăm corect căpușele de pe piele. Ce avem de făcut, pas cu pas, ca să evităm pericolul infecției


Temperaturile de vară creează și condiții pentru înmulțirea căpușelor și a țânțarilor. Odată cu debutul sezonului cald, revine și isteria îmbolnăvirii cu borelioză (boala Lyme). Deși procentul celor care fac boala Lyme este de până la 3%, un procent mic, nu înseamnă că nu trebuie să luăm măsuri, pentru că riscul există. 

Căpuşele pot transmite boli foarte grave la oameni, dar riscul de a ne infecta după muşcătura de căpuşe nu sunt atât de mari. Cu o extragere corectă şi cu un tratament preventiv administrat la timp, nu este cazul să ne panicăm.

Primii pași când descoperim că avem o căpușă

Important este să nu intrăm în panică. Căpușele se pot îndepărta cu ajutorul unei pensete și puțină dexteritate. Așadar, ce este de făcut? Dacă avem dexteritate să încercăm să scoatem noi căpușa. Mișcarea trebuie să fie fermă, dar în același timp să nu apăsăm foarte tare, pentru că atunci este posibil să nu o scoatem întreagă. Condiția este să avem fie o pensetă cu vârf subțire, mai subțire decât cea folosită pentru pensatul sprâncenelor.

După extragerea căpușei, curățați zona cu apă caldă și săpun și aplicați betadină până la vindecarea completă a leziunii. Spălați-vă riguros și mâinile după această manevră;

Dacă nu am reușit primul pas, trecem la varianta a doua. Trebuie să mergem neapărat la un spital de boli infecțioase, fie la cel mai apropiat cabinet medical. Acolo vom primi și o rețetă cu antibiotic care asigură profilaxia. 

Complicațiile unei mușcături de căpușă

Procentul celor care fac o formă de boală care să pună probleme este de până la 3%. Important este ca noi să ne luăm măsuri, pentru că nu ne dorim să fim în acel procent. 

Complicațiile pot fi neurologice, în sfera reumatologică, dar aceste lucruri apar rar. În ceea ce privește categoriile de vârstă, în principiu nu există diferențe, însă dacă suntem la extremele de vârstă, acele complicații pot să însemne mai mult. În principiu, nimeni nu este ferit de aceste înțepături.

De ce remediile băbeşti fac mai mult rău şi cresc riscul de infecţie

Există aşa-zise leacuri băbeşti pentru muşcătura de căpuşe, însă acestea fac mai mult rău decât bine, potrivit specialiştilor. Insecta poate regurgita şi transmite mai rapid bacteria, dacă aceasta este infectată. 

Nici soluțiile care, în teorie, „amorțesc” căpușa și fac extragerea mai ușoară, cu riscuri mai mici de infectare, nu sunt recomandate de medici. "Amorțirea căpușei prin diverse soluții nu este documentată științific. În indicațiile oficiale nu găsim această metodă, a explicat dr. Adrian Marinescu, pentru Antena 3


Comentarii Facebook