Creştere uriaşă a numărului de cazuri de rujeolă în România. Clujul, în topul județelor cu cele mai multe infectări


Europa se confruntă cu o ,,explozie” a cazurilor de rujeolă, iar țara noastră se numără printre zonele cu cele mai multe infectări.

Începând din data de 5 decembrie 2023, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România, însă cazurile au continuat să crească. 

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat că, în perioada 1 ianuarie 2023 - 21 ianuarie 2024, s-au confirmat 3.746 de cazuri de rujeolă.

În ultima săptămână, în România au fost înregistrate 393 de cazuri noi.

Cele 3.746 de cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în 36 de judeţe şi în Bucureşti.

Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat judeţele Mureş - 819, Braşov - 801, Cluj şi Giurgiu - câte 204 şi în Bucureşti - 526.

În perioada menționată au fost înregistrate patru decese cauzate de această boală.

Trei decese au fost înregistrate în cursul anului trecut, iar cel de-al patrulea a fost raportat, în perioada 8 - 14 ianuarie, la un copil în vârstă de 1 an, nevaccinat antirujeolic, din judeţul Giurgiu, având următoarele comorbidităţi: insuficienţă respiratorie cronică restrictivă, hidrocefalie, tetrapareză spastică, retard neuropsihomotor, potrivit Agerpes. 

În perioada 6 decembrie 2023 - 21 ianuarie 2024, conform datelor extrase din RENV, au fost vaccinaţi, în total, cu ROR, 46.278 de copii, din care 7.758 cu vârste între 9 şi 11 luni. 

”Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, transmite Ministerul Sănătății.


Comentarii Facebook