COVID-19 afectează și animalele de companie. După infectare, le provoacă probleme cardiace, la fel ca la oameni


Animalele de companie pot avea COVID-19. Pentru prima dată, patru pisici şi doi câini au fost infectaţi cu tulpina Alfa iar medicii veterinari avertizează că virusul poate provoca probleme cardiace.

Varianta Alfa a virusului SARS-COV-2 a fost detectată la animale pentru prima dată în sud-estul Angliei. 

Animalele de companie au fost diagnosticate cu COVID cu ajutorul unui test pozitiv PCR. Şase săptămâni după infectare, animalele au prezentat semne de boală cardiacă suferind de miocardită severă, o inflamaţie a muşchiului inimii. 

Mulţi dintre stăpânii animalelor de companie au avut simptome ale virusului COVID-19, mai ales probleme respiratorii, cu trei-şase săptămâni înainte ca animalele lor să se îmbolnăvească.

Cardiologul veterinar Luca Ferasin, de la Centrul de referinţă veterinară Ralph, spune că studiul lor raportează primele cazuri de pisici şi câini afectaţi de varianta Alfa a virusului COVID-19. De asemenea, a raportat manifestările clinice atipice caracterizate prin anomalii cardiace severe care sunt nişte complicaţii bine cunoscute la persoanele afectate, dar nu au fost descrise până acum și pentru animalele de companie. 

Aceste descoperiri subliniază riscul că animalele de companie se pot infecta. Se pare că transmiterea se face mai degrabă de la oameni la animale şi nu invers. În momentul de faţă nu se ştie sigur dacă virusul se transmite şi între animale. 

Anul acesta, medicii veterinari au avertizat că virusul este întâlnit la pisici şi la câini, iar stăpânii animalelor de companie trebuie să le evite dacă sunt infectaţi. 

Cercetătorii spun că descoperirile lor arată că virusul COVID-19 este foarte uşor transmis animalelor de la stăpânii lor depistaţi cu boala.


Comentarii Facebook