Corina Crețu: Banii europeni pentru spitalele regionale ar trebui să fie gestionați de autoritățile locale


Corina Crețu: „Cred că autoritățile locale au o capacitate mult mai mare de a gestiona fondurile europene destinate Spitalelor Regionale. Ar trebui analizat dacă mai e fezabil ca Ministerul Sănătății să rămână beneficiar.”

Fondurile europene destinate construirii Spitalelor Regionale se află în administrarea Ministerului Sănătății, însă acum autoritățile locale pot solicita ca aceste fonduri să treacă în administrarea lor directă. Prezentă în emisiunea ”Actual Regional – Acasă în Europa” de la TVR Cluj, Corina Crețu a lansat un apel către autoritățile locale din Cluj, Iași și Craiova, care acum pot solicita acest transfer de responsabilitate fie către Primării, fie către Consiliile Județene. 

Banii europeni pentru spitalele regionale ar trebui să fie gestionați de autoritățile locale

Când am fost Comisar European, am primit o solicitare din partea administrațiilor de la Cluj, Iași și Craiova de a accepta ca aceste spitale să fie construite de către autoritățile locale. Le-am răspuns că această decizie nu e a Comisiei Europene, ci a Guvernului României, care trebuie să modifice beneficiarii: în loc de Ministerul Sănătății, să prevadă Consiliile Județene sau Primăriile. Atunci, acea solicitare nu era posibilă din cauza regulamentelor.” a precizat Corina Crețu.  

Autoritățile locale au o capacitate mult mai mare de a demara construcția celor trei Spitale Regionale și invit acest Guvern să facă o analiză în ce măsură e fezabil ca Ministerul Sănătății să rămână beneficiar. Reamintesc că, din 2019, toate documentațiile necesare pentru cele trei Spitale Regionale, inclusiv finanțările aferente, sunt aprobate. Mi-e foarte greu să înțeleg de ce nu au demarat licitațiile și construcția propriu-zisă, pierzându-se deja ani buni din procesul de construcție.”, a adăugat europarlamentarul român.


Comentarii Facebook