Sambata 31 Octombrie

COPAC: Bolnavii cronici îi cer ministrului Sănătății să le asigure acces la tratament fără cozi și teama de coronavirus


Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) din România îi solicită ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să meargă la discuții pentru a fi găsite soluții pentru toți pacienții din România, care acum nu au acces la serviciile medicale. 

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a urmărit cu uimire declarațiile Domnului Ministru al sănătății Nelu Tătaru, potrivit cărora, pacienții cu boli cronice nu și-au consultat medicii de familie în perioada de pandemie și astfel au permis să avanseze o boală preexistentă, devenind mai vulnerabili în fața infecției cu coronavirus.

În acest context, ne întrebăm dacă  dl. Ministru a mutat Programele de sănătate în responsabilitatea medicilor de familie? Potrivit datelor noastre, pacienții cronici au nevoie de îngrijire în cadrul unei echipe de îngrijire, se tratează în spitale și ambulatorii de specialitate, iar acest lucru a creat o mare problema în toată perioada din martie și până acum.

Oare cum puteau ajuta medicii de familie pacienții dacă ulterior aceștia nu au acces în caz de nevoie în spitale, nu beneficiază de evaluările necesare, nu sunt operați și puși să aștepte pe o perioadă nedefinită”, a declarat Radu Gănescu, președinte COPAC.

Pacienții cer ca ministrul Tătaru să găsească soluții pentru ca ei să aibă acces în spitale, fără cozi și teama de coronavirus. 

Ce se întâmplă cu pacienții cu HIV, tuberculoză și alte boli infecțioase având în vedere că spitalele de boli infecțioase sunt transformate în spitale COVID pe termen nelimitat?

Credem că pacienții cronici nu au devenit singuri mai vulnerabili, ci chiar sistemul de sănătate care trebuia să își protejeze i-a vulnerabilizat prin neglijarea nevoilor acestor pacienți.

Considerăm că dacă pacienții evită să mai meargă la medic sau în spital se datorează în bună măsură și panicii create prin modul în care s-a comunicat pe durata pandemiei.

Ca reprezentanți ai pacienților, considerăm că toată această perioadă a pandemiei ne-a arătat limitarea concentrării tratării pacienților cronici aproape exclusiv în spital. Ne-am dori ca în loc de critici dl. Ministru să vină cu propuneri concrete de reformare a sistemului, astfel încât pacienții cronici chiar să aibă acces echitabil la servicii medicale, tratament și să nu mai facă cozi interminabile în curțile spitalelor. Ne dorim ca pacienții cronici să aibă acces compensat la vaccinare tocmai pentru a nu deveni și mai vulnerabili.

Pentru toate aceste motive, îi adresăm public Domnului Ministru al sănătății Nelu Tătaru propunerea și provocarea de a veni alături de noi, reprezentanți ai pacienților și de specialiști și a găsi soluții pentru toți pacienții din România prin reformarea sistemului de sănătate, care și-a dovedit încă odată limitele”, a mai spus Radu Gănescu, președinte COPAC.

Comentarii Facebook