Miercuri 19 Ianuarie

Centrul de Control al Bolilor: Vaccinul anti-Covid-19 este sigur și pentru femeile însărcinate


Femeile însărcinate se pot vaccina împotriva coronavirusului în siguranță, potrivit rezultatelor ultimei analize făcute de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA. Aceasta a arătat că nu există un risc sporit de pierdere a sarcinii.

Până acum, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandau ca vaccinarea să fie oferită femeilor însărcinate.

Acum, prin această actualizare, femeile însărcinate sunt direct îndemnate să se vaccineze anti Covid-19. CDC a declarat că nu a găsit probleme de siguranţă pentru persoanele însărcinate, nici în noua analiză, nici în studiile anterioare. Centrul a arătat că ratele de avort spontan după vaccinare au fost similare cu rata preconizată (13%).

Femeile gravide pot primi oricare dintre cele trei vaccinuri care au autorizaţie de urgenţă - Pfizer, Moderna sau Johnson & Johnson. Femeile însărcinate riscă să facă forme severe ale bolii și chiar să moară din cauza COVID-19, dar au fost extrem de reticente în a se vaccina, doar 23% dintre ele au fost imunizate cu prima doză.

Acest lucru, spune CDC, face ca „necesitatea vaccinării pentru această populație să fie mai urgentă ca niciodată”.

Această actualizare vine după o analiză CDC asupra a 2.500 de femei însărcinate, care nu au arătat nici un risc crescut al pierderii sarcinii după cel puțin o doză de Pfizer sau Moderna, înainte de săptămâna 20 de sarcină.

La fel ca vaccinul antigripal, vaccinurile împotriva coronavirusului nu conțin virusuri vii.

De asemenea, acționează local, ceea ce înseamnă că nu va „pătrunde în nucleul celulelor, deci nu are niciun efect asupra ADN-ului”, a declarat, pentru Business Insider, dr. Jessica Madden, medic pediatru și neonatolog, director medical al Aeroflow Breastpumps.

Mai mult, zvonurile potrivit cărora vaccinul ar putea afecta fertilitatea au fost demontate.

În Europa, poziția specialiștilor nu este nici pe departe la fel de tranșantă, în Germania – de exemplu- vaccinarea anti Covid-19 nu este oferită femeilor gravide, dar nici copiilor mai tineri de 12 ani.


Comentarii Facebook