Marti 6 Decembrie

Câți copii din Cluj-Napoca sunt supraponderali sau obezi? Campanie de prevenire a diabetului la copii


Până în prezent, circa 35% din 8.211 copii evaluați de Asociația Medicover din Cluj-Napoca și Ploiești au fost identificați cu suprapondere sau obezitate. Obezitatea crește riscul de a dezvolta alte afecțiuni precum diabetul.

Câți copii din Cluj-Napoca sunt supraponderali sau obezi?

Lansat în septembrie 2017 în Ploiești și în septembrie 2018 în Cluj-Napoca, Programul „înCerc” de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și a bolilor civilizației la copii, demarat în România de Asociația Medicover, s-a adaptat și conformat normelor recomandate de autorități, în contextul pandemiei COVID-19, implementând consilierea online în rândul celor peste 2.500 de copii participanți din ambele orașe.

Ce s-a întâmplat cu copiii din primul program?

Cu toate acestea, Programul s-a finalizat pentru o primă generație de copii din ambele orașe de implementare cu progrese semnificative: peste 70% dintre aceștia au înregistrat scăderi ale indicelui de masă corporală, îmbunătățindu-și astfel masa musculară și pierzând din țesutul adipos în exces.

 Cum se desfășoară programul înCerc?

Programul „înCerc” intervine activ lșa nivelul unui grup de vârstă identificat de specialiștii „înCerc” drept optim pentru astfel de schimbări - copiii de la 10-12 ani (elevi de clasa a V-a). În prima fază a Programului, în baza unui acord de la părinți/tutore, elevilor le-a fost evaluată starea de sănătate. În faza a doua a programului, cea de consiliere personalizată, copiii la risc de a dezvolta DZ2, invitați să participe la program, primesc sfaturi aplicate în cadrul a șase ședințe de consiliere de medicină generală, nutriție, activitate fizică și psihologie. Aceste ședințe se derulează pe parcursul a 18 luni, întocmai pentru a le permite familiilor să integreze armonios recomandările specialiștilor în viața lor de zi cu zi.

Programul „înCerc” are drept parteneri Primăria Ploiești, Inspectoratul Școlar județean Prahova, Primăria Cluj-napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Asociația Română pentru Studiul Obezității, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Medicover și Synevo. Programul este sprijinit de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății.


Comentarii Facebook