Câte doze de vaccin anti-COVID primește România în ianuarie 2021


Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID vor sosi în ţară între Crăciun şi Revelion.

Marea masă de vaccinuri va ajunge, însă, în luna ianuarie când România va primi 600.000 de doze, a precizat ministrul. ”Vom primi eşalonat doze în fiecare lună, începând cu luna ianuarie, 600.000 de doze pentru 300.000 de persoane şi vom începe cu personalul medical din unităţile clinice publice şi private.

În general, la fel va fi şi a doua lună, noi sperăm spre un milion şi atunci să putem merge şi spre celelalte categorii, urmând ca populaţia generală să intre din martie-aprilie pentru aceste vaccinări, ajungând până în luna iunie”, a precizat Tătaru.

În primele trei luni intră personalul medical, cei instituţionalizaţi, grupele de risc şi cei care asigură funcţionalitatea societăţii. De abia apoi intră ceilalţi. (…) Acest vaccin poate sta pe urmă cinci zile la temperatură de 2 – 8 grade Celsius, când va putea fi şi vaccinat. Fiecare recipient conţine cinci doze de vaccin”, a mai spus acesta, conform Digi 24.

Oficialul a mai precizat că vaccinul este gratuit și nu este obligatoriu. ”Vaccinarea nu împiedică infectarea. Numai că ajungem la acel moment în care putem face cel mult o formă uşoară sau asimptomatică de boală. Nu este cu acea putere de transmitere a unui virus ca la cel care nu este vaccinat”, a afirmat ministrul.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că autoritățile au pregătit cele 13 centre de vaccinare anti-Covid de pe teritoriul orașului.

Deja noi am pregătit pe municipiul Cluj-Napoca 13 locații pentru a realiza vaccinarea. Vaccinul va fi gratuit și fără caracter obligatoriu, cu recomandarea de a face acest vaccin pentru a ajuta să ţinem sub control pandemia”, a declarat Emil Boc.

Mult a fost, puțin mai este până vom avea sub control această pandemie și vom scăpa de coșmarul de a nu avea locuri la terapie intensivă în spitale. La Cluj, încă avem locuri, suntem cu situaţia sub control, dar este foarte foarte greu”, a completat acesta.

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, anunța săptămâna trecută că, la nivelul întregului județ vor fi 30 de centre de vaccinare.

Comentarii Facebook