Vineri 30 Septembrie

Carne de câine sau provenită de la animale moarte, vândută în loc de miel pentru masa de Paşte. La ce trebuie să fie atenţi cumpărătorii


Medicii veterinari din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Giurgiu recomandă consumatorilor, mai ales acum în apropierea sărbătorilor, să cumpere miel care „să se prezinte întotdeauna capul și organele interne nedetașate, precum și ștampila oficială de contol sanitar veterinar aplicată lizibil  pe fiecare spată și pe pulpe”. 

Oficialii DSVSA transmit, de asemenea, că „nu de puține ori au fost descoperite tentative de trafic al cărnii de câine prin substituirea cărnii de ovine sau chiar trafic al cărnii provenite de la animale moarte”.

Veterinarii din cadreul DSVSA Giurgiu au transmis, luni, 18 aprilie, o serie de recomandări pentru populație, având în vedere apropierea sărbătorilor de Paște. 

Carne de câine, vândută în loc de miel

Atenţionăm consumatorii că, pentru a fi în conformitate cu normele sanitar-veterinare, carcasa de ovine (adulte sau miel) trebuie să prezinte întotdeauna capul şi organele interne nedetaşate, precum şi ştampila oficială de control sanitar veterinar aplicată lizibil pe fiecare spată şi pe pulpe. Nu de puţine ori au fost descoperite tentative de trafic al cărnii de câine prin substituirea cărnii de ovine sau chiar de trafic al cărnii provenite de la animale moarte”, au transmis luni, 18 aprilie, specialiștii DSVSA prin intermediul Prefecturii Giurgiu.

Ce recomandă specialiștii înainte de Paște

Veterinarii recomandă celor care vor să cumpere carne de miel sau de oaie să nu facă acest lucru din pieţe sau chiar din măcelării, dacă pe carne nu este aplicată lizibil marca de sănătate sau dacă carnea preambalată nu prezintă eticheta de identificare a procesatorului, dar şi să evite consumul preparatelor din carne comercializate la tonetele volante şi grătarele amplasate pe traseele comerciale şi turistice aglomerate, întrucât organele sanitar-veterinare nu pot verifica în orice moment compoziţia reală a acestor preparate.

Pentru a nu crea suspiciuni cumpărătorilor, traficanţii care fac substituiri ilegale ale cărnii recurg la disimularea acestei infracţiuni prin tranşarea cărnii în specialităţi de măcelărie sau prin valorificarea cărnii sub formă tocată, în cazul căreia este foarte dificilă diferenţierea provenienţei organice”, au mai transmis aceștia, potrivit News.ro

Controale riguroase în piețele și în magazinele din întreaga țară

DSVSA Giurgiu precizează că în această perioadă se fac controale pe întreg lanţul de producţie, depozitare, transport şi valorificare, iar eventualele intervenţii/modificări neconforme în ceea ce priveşte calitatea, integritatea, autenticitatea şi siguranţa alimentelor de origine animală sunt sancţionate conform legii. 

Orice intervenţie negativă asupra calităţii alimentelor de origine animală, cum ar fi: substituirea cărnii normale cu carne provenită de la animale bolnave, moarte, tăiate în agonie sau aflate în stări fiziologice în care tăierea lor este interzisă de lege, prepararea de alimente falsificate sau cu componente alterate, adaosurile nepermise sau introducerea aditivilor alimentari peste limitele oficiale, constituie, de fapt, un atentat asupra sănătăţii publice”, mai informează DSVSA. 


Comentarii Facebook