„Cariile sunt contagioase” este afirmaţia care a speriat multe persoane. Un medic stomatolog a publicat un video pe TikTok care a devenit viral


Gândindu-mă la sărutul pe care i l-am dat soţului meu, chiar dacă are carii", a scris Dr. Tasneem Mahmood în videoclipul său de pe TikTok, la care adaugă descrierea în completare: „Şi asta cu privire la faptul că toate cariile sunt contagioase”.

Filmulețul a fost văzut de peste un milion de persoane și a devenit viral 

Experţii în sănătate au fost conştienţi de transmisibilitatea cariei dentare cel puţin din anii 1970, potrivit Dr. John Featherstone, profesor emerit şi fost decan al Şcolii de Stomatologie de la Universitatea din California, San Francisco, potrivit The Guardian.

Caria este legată de prezenţa anumitor tulpini bacteriene în gura noastră, iar aceste bacterii pot fi schimbate între oameni prin salivă, de exemplu, prin sărut.

Cariile sunt contagioase

În 2011, un dentist a povestit pentru New York Times despre o pacientă de 40 de ani care nu avusese niciodată o carie, până când a început să se întâlnească cu un bărbat care nu mai fusese la dentist de 18 ani. Featherstone, care a petrecut patru decenii investigând gestionarea cariilor dentare, a văzut cazuri similare în propriile sale cercetări. 

Al doilea lucru absolut esenţial pentru cariile dentare este ingerarea frecventă a ceea ce noi numim carbohidraţi fermentescibili. Deci zaharoză, glucoză, fructoză, sirop de porumb cu conţinut ridicat de fructoză şi pâine, de exemplu”, spune Featherstone. 

Bacteriile se hrănesc cu carbohidraţii pe care noi, fără să vrem, le furnizăm şi produc acid în acest proces. Acest acid dizolvă fosfatul de calciu din dinţii noştri şi duce la apariţia cariilor. „Cei mai mulţi dintre noi au aceste bacterii producătoare de carii în gură", spune Featherstone. „Eu le am. Şi nu am carii dentare, nu am mai avut de zeci de ani”.

Cu toate acestea, cariile nu ar trebui să fie „moartea pasiunii”

Asta nu înseamnă că ar trebui să lăsăm coşmarurile dentare să ne împiedice să ne exprimăm dragostea, spune Featherstone. „Sărutul este o modalitate foarte bună de a transmite orice boală de la unul la altul. Aşa că eu cred că este foarte important să nu spunem că sărutul este rău, pentru că face parte din activitatea oamenilor”.

Mahmood este de acord, declarând că nu recomandă să nu sărute persoanele cu carii. „A avea carii nu este un eşec moral”.

Cu toate acestea, Featherstone spune: „Fiţi atenţi dacă partenerul are multe, multe carii. Vi se vor transmite şi vouă”. Va trebui să aveţi o grijă sporită cu igiena dentară.


Comentarii Facebook