Care este o distanță sigură când alergați, mergeți cu bicicleta sau vă plimbați în timpul pandemiei de coronavirus? - SIMULĂRI


Care este o distanță sigură când alergați, mergeți cu bicicleta sau vă plimbați în timpul pandemiei de coronavirus? Este mai mare decât tipul de 1-2 metri, așa cum este prescris în diferite țări! 

În multe țări, mersul pe jos, ciclismul și joggingul sunt activități binevenite în aceste perioade ale COVID-19. Cu toate acestea, este important să rețineți că trebuie să evitați reciproc apropierea atunci când faceți aceste activități. Acest lucru rezultă din rezultatul unui studiu realizat de KU Leuven (Belgia) și TU Eindhoven (Olanda).

Regula tipică de distanțare socială pe care multe țări o aplică este între 1-2 metri, iar acest lucru pare eficient atunci când stai în interior sau chiar afară, cu vânt scăzut. Dar când mergi la plimbare, alergare sau plimbare cu bicicleta, trebuie să fii mai atent. Când cineva în timpul unei alergări respiră, strănută sau tușește, acele particule rămân în urmă în aer. Persoana care aleargă în spatele tău trece prin acest nor de picături.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie simulând dispersia particulelor de salivă ale persoanelor în timpul mișcării (mers și alergare), din diferite poziții (una lângă alta, în diagonală, una în spatele celuilalt și direct una după cealaltă). În mod normal, acest tip de modelare este utilizat pentru a îmbunătăți nivelul de performanță al sportivilor, deoarece poziționarea în fluxul de aer este foarte eficientă pentru alergători. Însă, atunci când analizăm coronavirusul, recomandarea este să nu stai în spatele sau lângă o altă persoană, potrivit cercetărilor.

Rezultatele testului sunt vizibile într-o serie de animații și imagini. Norul de picături lăsat în urmă de o persoană este vizibil. ”Persoanele care strănută sau tusesc răspândesc picături cu o forță mai mare, dar și persoanele care doar respiră vor lăsa particulele în urmă”. Punctele roșii de pe imagine reprezintă cele mai mari particule. Acestea creează cea mai mare șansă de contaminare, dar cad și mai repede. ”Când trec prin acest nor, picăturile încă mai pot ateriza pe hainele tale”, potrivit profesorului Bert Blocken.

Din simulări, se pare că distanțarea socială nu este atât de importantă pentru 2 persoane când este vânt scăzut, atunci când aleargă / se plimbă unul lângă altul. Picăturile aterizează în spatele celor doi. Când sunteți poziționat în diagonală unul după altul, riscul este, de asemenea, mai mic. Riscul de contaminare este cel mai mare atunci când oamenii stau unul după altul.

Pe baza acestor rezultate, omul de știință recomandă păstrarea unei distanțe de 4 - 5 metri față de persoana din față, când vă deplasați în spatele cuiva în aceeași direcție. Pentru alergare și ciclism lent ar trebui să fie de 10 metri, iar pentru ciclism intens, de cel puțin 20 metri. De asemenea, atunci când treceți pe lângă cineva pe bicicletă, este recomandat să o faceți la distanță de circa 20 de metri.

Aceste informații arată cât de vitală este inchiderea parcurilor aglomerate, unde se face sport.

Comentarii Facebook