Care dintre vaccinurile anti-COVID sunt sigure pentru sugari, în timpul alăptării


O echipă de cercetători americani a anunțat care dintre vaccinurile anti-COVID-19 sunt sigure pentru sugari, în timpul alăptării. Specialiștii au făcut un studiu pe șapte femei cu copii mici imunizate împotriva coronavirusului și au explicat ce au descoperit.

Care dintre vaccinurile anti-COVID sunt sigure pentru sugari, în perioada alăptării

Un medic neonatolog, Daniela Iacob, a explicat că unele femei se tem să se vaccineze împotriva coronavirusului, deoarece au copii mici pe care îi alăptează. Specialista a spus că acestea nu ar trebui să-și facă griji că serurile ar putea avea efecte adverse asupra copiilor.

Potrivit studiului realizat de cercetătorii americani, vaccinurile anti-COVID-19 ce se bazează te tehnologia de ARN mesager sunt sigure pentru sugari, în timpul alăptării. Concluzia a fost trasă după ce la această cercetare au participat șapte mame imunizate cu serurile de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

Există desigur, femei care se tem. Ne întreabă dacă ARN-ul trece prin lapte, dacă anticorpii trec prin lapte. Ceea ce știm sigur este că toți anticorpii, atât după boală, cât și după vaccin, trec prin lapte și protejează, într-un fel sau altul, nou născutul, dar desigur sunt necesare studii suplimentare”, a declarat medicul Daniela Iacob.

Ce au spus cercetătorii americani

La rândul lor, cercetătorii din Statele Unite ale Americii susțin că riscul ca nanoparticulele vaccinale să ajungă în țesutul mamar este minim. În schimb, potrivit specialiștilor, beneficiile aduse de imunizarea anti-COVID-19 a mamelor sunt maxime pentru sugari. Medicul infecționist Voichița Lăzureanu a explicat motivul.

Aceste fragmente de ARN mesager nu traversează bariera de lactație. În concluzie, este sigur acest vaccin care se face la mame, pentru sugari. Aceasta este în general, particularitatea vaccinurilor. Mama produce anticorpi, iar acei anticorpi traversează în laptele matern și ajung în laptele matern, astfel încât copilul beneficiază direct de anticorpii produși de mamă”, a spus Voichița Lăzureanu, medic infecționist la Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Vaccinarea copiilor cu vârste de la 12 la 17 ani în România

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 în România, a anunțat că începând de luni, 2 august, copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani vor putea fi imunizați cu serul de la Moderna. Le vor fi administrate două doze, la un interval de 28 de zile, doar dacă există consimțământul adulților.

Copiii și adolescenții aflați în grupa de vârstă 12 – 17 ani vor putea fi vaccinați împotriva coronavirusului în centre unde există ser de la compania Moderna, precum şi în cabinetele medicilor de familie. 

Comentarii Facebook