Campanie de donare de sânge la Cluj-Napoca! Află cum te poți implica


Persoanele care doresc sunt invitate în perioada 15 - 19 aprilie să doneze sânge în cadrul unei campanii naționale. 

Voluntarii din Cluj vor fi prezenți la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj, strada Nicolae Bălcescu nr  18, de luni până vineri, între orele 7:30-13:30, asistând personalul și oferind mici atenții donatorilor. 

De asemenea, donatorii obțin bonuri de masă în valoare totală de 280 de lei, o adeverință pentru o zi  liberă de la locul de muncă/unitatea de învățământ și o reducere de 50% la abonamentele pentru  mijloacele de transport în comun. 

Lipsa sângelui este o importantă problemă a sistemului medical din România, sângele neavând un  substitut. Transfuziile sanguine sunt esențiale pentru pacienții care suferă de boli precum anemii  severe sau diferite forme de cancer și cei implicați în accidente. 

Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge: 

- vârsta: 18-60 ani; 

- greutate: peste 50 kg; 

- să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase, etc.); 

- miopie forte peste (-) 6 dioptrii; 

- să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere) -să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni,  sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile; 

- să nu urmați vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și  mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate); 

- să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni; 

- să nu fiți în perioada menstruală (sau cu 5 zile înainte sau după); 

- să nu consumați alcool și alimente bogate în grăsimi cu 48h înaintea donării; -să nu fumați in dimineața donării și la o ora după. 

Puteți afla mai multe informații despre donarea de sânge de pe site-ul nostru,  www.doneazasangefiierou.ro. 

Donează sânge, fii erou! este un proiect al organizației studenților mediciniști Cluj-Napoca, parte a  Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și parte a programului  Standing Committee On Public Health (SCOPH) din cadrul International Federation of Medical  Students’ Associations. Proiectul este susținut de către Institutul Național de Transfuzie Sanguină  ”Prof. Dr. C. T. Nicolau” și de către Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem  Hematopoietice.

Imagine WhatsApp 2024-04-13 la 19.23.23_530e5c0f.jpg

Comentarii Facebook