Bolile pentru care o persoană poate fi scutită de la plata impozitelor în România


În general, persoanele cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de la plata impozitului în România. Mai departe, încadrarea se poate face pentru numeroase boli de diferite tipuri. Putem vorbi despre afecţiuni ale sistemului nervos, ale inimii, ale sistemului olfactiv, afecţiuni fizice sau somatice. De asemenea, pot ajunge să fie scutite de la plata impozitului persoane care au boli rare sau HIV/SIDA.

Ce scutiri de impozite au bolnavii de diabet

Bolnavii de diabet pot beneficia de anumite scutiri de impozite, în funcţie de gradul bolii şi cât de mult a afectat aceasta persoana respectivă. Dacă sunteţi într-o asemenea situaţie, cel mai bine ar fi să vă adresaţi autorităţilor, respectiv reprezentanţilor DGASPC (Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) pentru a afla de ce scutiri de impozite puteţi beneficia.

Răspunsul final ar urma să-l aibă o comisie alcătuită din specialişti, pe baza documentelor pe care le prezentaţi. Se stabileşte dacă actualul nivel al bolii poate fi încadrat într-un grad de handicap care să vă permită să beneficiaţi de drepturile respective, scutiri de impozite şi altele asemenea.

Bolnavii de cancer sunt scutiţi de impozite? 

Ca şi în cazul persoanelor cu diabet, persoanele bolnave de cancer au de adunat numeroase documente pentru a alcătui un dosar care să ajungă să fie evaluat de o comisie alcătuită din specialişti. Membrii comisiei stabilesc în ce grad de handicap poate fi încadrată persoana cu cancer, iar în baza acestei încadrări bolnavul beneficiază de numeroase drepturi.

Vorbim despre scutirea de la plata a numeroase taxe şi impozite precum plata impozitului pe clădire şi pe teren, scutire de la impozitul pe venituri din salarii și indemnizații de natură salarială sau scutire de la impozitul pe venituri realizate din pensii, activități independente, activități agricole, etc.

De asemenea, în cazul bolnavilor de cancer putem vorbi inclusiv de plata unei indemnizaţii lunare, beneficiul de a avea un asistent personal ori gratuitate pe mijloacele de transport, scrie Observator.

Comentarii Facebook