Avertismentul unui medic de familie: Ne așteptăm la o explozie de cazuri de gripă. Va fi un sezon greu


Sezonul gripal ar putea debuta în forță, cu o multitudine de cazuri odată ce vremea se va răci, avertizează reprezentanții Asociației Medicilor de Familie. 

Instalarea frigului ar putea aduce o explozie de cazuri de gripă. În alte state sezonul gripal a debutat deja, mult mai devreme decât anii anteriori. „Am văzut raportările Institutului Național de Sănătate Publică. Există deja cazuri de gripă clinică raportate (...). Deocamdată nu sunt cazuri grave, însă ne așteptăm a o explozie de cazuri imediat după ce timpul se răcește, pentru că am urmărit ce s-a întâmplat în Emisfera Sudică. În momentul în care crem să știm cum va arăta sezonul gripal ne uităm pe statisticile publicate d ețările din emisfera sudică”, a explicat Sandra Alexiu, Președintele Asociației Medicilor de Familie din București. 

Cele mai uşor de accesat sunt cele din Australia, Brazilia, alte ţări din America de Sud, Noua Zeelandă. Acolo am observat că sezonul gripal s-a instalat foarte repede, mult mai devreme decât de obicei, chiar cu o lună înainte. Au fost afectate foarte mult grupele de vârstă mici, copii. (...) A urmat un sezon greu cu două vârfuri, unul undeva în mai, mai devreme decât se aşteptau de obicei şi unul spre sfârşitul lui iulie şi august. (...) Aşa încât ne aşteptăm şi noi la un sezon greu”, a mai  transmis Sandra Alexiu.

Zeci de decese și multimple cazuri grave de gripă în SUA 

După cum a arătat Sandra Alexiu, deja în Statele Unite s-au înregistrat cazuri grave şi multe decese. „Deja sunt cazuri în Statele Unite, cazuri grave, cu multe decese, cu internări şi cu insuficienţe respiratorii, cu intubări.... Există şi cazuri combinate de gripă cu COVID, ceea ce este de aşteptat, pentru că sunt persoane care au suferit în ceea ce priveşte impactul imunitar în aceşti doi ani de pauză”, a declarat miercuri, 2 noiembrie, medicul pentru Agerpres.

Spre deosebire de anii anteriori, în România vaccinarea antigripală a debutat deja pe grupele de risc.


Comentarii Facebook