Joi 23 Septembrie

Avertisment din partea OMS: COVID-19 se mișcă mai rapid decât vaccinurile


Organizația Mondială a Sănătății avertizează că vaccinurile nu țin pasul răspândirii COVID-19 și că statele membre G7 împart prea puține vaccinuri către națiunile sărace.

COVID-19, mai rapid decât vaccinurile

Acesta este un mare ajutor, dar avem nevoie de mai mult și avem nevoie de ele mai repede. În acest moment, virusul se mișcă mai repede decât distribuția globală a vaccinurile. Peste 10.000 de oameni mor în fiecare zi...aceste comunități au nevoie de vaccinuri și au nevoie de ele acum, nu de anul viitor”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Statele care formează gruparea G7 au anunțat că vor să ajute națiunile sărace cu 1 miliard de doze. Promisiunea lor crescuse la Summit-ul din weekend, aceasta rezumându-se anterior la 130 de milioane.

OMS susține că ajutorul este prea mic și vine prea târziu. Inechitatea socială duce la o discrepanță de 73 la 1, între țările G7 și țările cu venituri mici.

Programul Covax a livrat până acum 87 de milioane de doze de vaccin către 131 de țări deși OMSA își propunea un obiectiv mult mai puternic. Organizația a declarat că vrea un procent global de vaccinare mai mare de 70% până la următorul Summit G7, care va avea loc anul următor în Germania.

Pentru a face acest lucru, avem nevoie de 11 miliarde de doze”, a spus Tedros.

OMS are probleme cu fondurile

Pentru anul acesta mai sunt necesari peste 16 miliarde de dolari pentru finanțarea eforturilor de acces ușor la diagnosticarea, tratarea și vaccinarea persoanelor bolnave de COVID.

Organizația Mondială a Sănătății a subliniat nevoia creșterii de fonduri, argumentând că suma de mai sus reprezintă doar 1% din cheltuielile globale mondiale de apărare.

Sigur ne putem permite un procent din asta pentru a salva vieți și a pune capăt acestei pandemii”, a adăugat Michael Ryan, directorul OMS pentru situații de urgență.


Comentarii Facebook