Alexandru Rafila: „Încă nu putem aplica măsuri de relaxare a restricțiilor”


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni, 14 februarie, într-o conferință de presă,  că decesele din pricina COVID-19 au scăzut în ultimele zile. Dacă acum o săptămână au fost înregistrate peste 100 de decese la zi, poate chiar 200, luni, 14 februarie, au fost înregistrate 64 în toată țara. 

Evoluția numărului de persoane la ATI are „o creștere ușoară”, precizează Ministrul Sănătății

De asta vă spuneam că nu putem să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment, decât atunci când acest indicator al gradului de ocupare a secțiilor de la terapie intensivă începe să scadă în mod susținut. Rămâne să diiscutăm cu colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică, încât să putem să definim exact parametrii, după care vom putea lua decizii în  ceea ce privește reluarea diferitelor tipuri de activități sau renunțarea la unele restricții”, a declarat ministrul. 

Pentru e ne reîntoarce la normalitatea de dinaintea pandemiei, scăderea numărului de infecții COVID-19 trebuie corelat cu alți doi indicatori: scăderea numărului de pacienți de la terapie intensivă și scăderea numărului total de bolnavi internați cu COVID-19. Altfel spus, trebuie să fim siguri că în momentul ridicării restricțiilor, dacă infecția cu Omicron se răspândește și mai repede, sistemul sanitar va putea face față unui astfel de val. 

Alexandru Rafila: pentru țările nordice, Omicron a devenit „o infecție banală”

După ce a fost întrebat despre țările nordice care au ridicat deja restricțiile , ministrul a precizat că aceștia sunt vaccinați în proporție de 80%, iar infecția cu Omicron este pentru ei o infecție „banală”. În România cifrele abia ajung la 42%. 

Discuțiile despre ridicarea restricțiilor vor continua la Guvern zilele ce urmează, iar acestea se vor ridica gradual după cum a precizat Rafila. Momentan încă nu există o dată concretă deoarece situația de la ATI continuă să fie îngrijorătoare. 

Ceea ce a vrut ministrul Rafila să transmită mai pe scurt este faptul că deocamdată cifrele de la ATI vor stabili în mare partea situația pandemică din țara noastră. 


Comentarii Facebook