Alexandru Rafila a explicat de ce persoanele peste 40 de ani nu trebuie să primească iod: Vor fi afectate funcțiile tiroidei


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, marți, 29 martie, în cadrul unei conferințe de presă, care este motivul pentru care autoritățile nu sunt de acord ca persoanele care au peste 40 de ani să primească iod.

În cazul acestor persoane, beneficiile sunt mai mici decât riscurile și atunci îți blochezi funcționarea tiroidei. După 40 de ani, nu e indicat să fii beneficiarul unor cantități mari de iod. Astfel de pastilă, 65 de miligrame, înseamnă foarte mult iod”, a declarat ministrul Sănătății.

Rafila a precizat că românii care au mai mult de 40 de ani pot să primească iod într-o singură situație: „Persoanele de peste 40 de ani, care din punct de vedere metabolic sunt mai puțin active, iar rata de încorporare a iodului în tiroidă este mai mică, nu trebuie să primească decât în cazul unei expuneri directe, adică dacă ești în locul în care s-a produs incidentul”.

De asemenea, demnitarul a spus că iodul „nu trebuie luat în niciun caz prevenitv”.


Comentarii Facebook