Adrian Streinu-Cercel: „Românii se poartă de parcă şi-ar dori să se infecteze"


Profesorul Adrian Streinu-Cercel spune că ţara noastră se va confrunta cu un nou val al pandemiei, având în vedere că românii nu prea mai poartă mască şi se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze cu SARS-CoV-2.

Tulpina Omicron dă peste cap planurile de sărbători ale românilor din străinătate.

Certificatul verde ar putea să nu mai fie suficient la intrarea în ţară

Potrivit unor surse, autorităţile ar vrea să impună carantina pentru toţi cei care se întorc din ţările care se află pe lista roşie.

Şi test PCR pentru cei care vin din ţările galbene, indiferent dacă sunt sau nu vaccinaţi.

În plus oficialul OMS, aflat în ţara noastră subliniază că testarea ar trebui să fie gratuită şi accesibilă tuturor. Doar aşa vom putea supraveghea cu adevărat situaţia epidemiologică din ţara noastră.

Rafila îl contrazice pe Arafat în privința testării PCR a celor care vin în România: „Nu e aplicabilă"

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că propunerea șefului DSU, Raed Arafat, care a cerut teste PCR pentru toți cetățenii care vin în România în decembrie, nu este aplicabilă - „Nu poți face acest lucru”.

Au fost analizate documentele și propunerile Centrului European de Control al Bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spațiul Uniunii Europene cu teste PCR, încât să reducă riscul de transmitere a acestei noi tulpini. Este importantă și aplicabilitatea unei măsuri, pentru că dacă introduci o măsură pentru care nu te pregătești din punct de vedere logistic - dau un simplu exemplu: dacă acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, trebuie să testăm în fiecare zi 100.000 de persoane, nu mă refer la testarea în aeroport, ci la faptul că pacienții care vin din zona roșie ar trebui să se testeze în ziua a opta ca să iasă din carantină, nu poți face acest lucru. Trebuie găsită o soluție care să fie convenabilă din punct de vedere al protejării sistemului de sănătate publică și care să poată fi și aplicată", a declarat Alexandru Rafila.

În ultima săptămână, tulpina Omicron a coronavirusului a cuprins aproape întreaga lume

Iar ca urmare a acestor discuţii la nivelul Uniunii Europene şi Institutul Naţional de Sănătate Publică a venit cu o propunere care a ajuns pe masa guvernului şi care a stârnit discuţii aprinse.

Potrivit unor surse, perioada pentru care se va impune această măsura ar urma să fie de 30 de zile, deci până pe 5 ianuarie, adică până după sărbători.

Cel care va suporta costul testelor PCR va fi cel care călătoreşte.

Reprezentantul OMS în România: „Testaţi, testaţi, testaţi şi vaccinaţi!"

În acest context, reprezentantul OMS venit în România vorbește despre trei condiţii care ne-ar putea oferi protecţie în faţa unui val 5 extrem de violent.

 Este una dintre cele mai importante intervenţii ale noastre! (...) Purtaţi mască, vaccinaţi-vă şi testaţi-vă! (...) Testele ar trebui să fie la orice colţ de stradă şi gratuite! Testaţi, testaţi, testaţi!  (...) Vaccinarea! Creşterea ratei de vaccinare şi comunicare, trebuie să vorbim cu toată lumea despre ce se întâmplă, oamenii trebuie să fie informați. Pregatirea sistemului sanitar! Dacă această variantă chiar este mai contagioasă, dacă duce la forme ale bolii mai grave, dacă este imun la vaccin, trebuie ca sistemul sanitar să fie pregătit!", a declarat  medicul Heather Papowitz, trimisul special al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România

În plus, Heather Papowitz ne sfătuieşte ca de aceste sărbători să evităm aglomeraţiile sau petrecerile, chiar şi în grupuri mici, pentru că riscul este foarte mare.

Comentarii Facebook