Miercuri 28 Septembrie

A fost confirmat primul caz de variola maimuței în România. Care sunt simptomele și la ce trebuie să fim atenți


În România a fost confirmat primul caz de variola maimuței. Bărbatul a mers la spital după patru zile de la apariţia simptomelor.

Este vorba despre un tânăr de 26 de ani care a mers la spital ieri noapte şi care se află, acum, în izolare pentru 21 de zile. Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului, inclusiv în contextul actual particular, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor, scrie Antena 3.

Variola maimuței nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate. Cu toate că variola maimuței nu a fost documentată anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta. Variola maimuței poate fi transmisă prin contact direct și prin expunerea la picături mari eliminate prin expirație, notează sursa citată. 

Perioada de incubație a variola maimuței este de obicei de la 6 la 13 zile. Variola maimuței necesită, de obicei, un contact personal strâns cu o persoană simptomatică infectată. Boala este adesea auto-limitantă, cu simptome ce dispar spontan în 14 până la 21 de zile.

Comentarii Facebook