131 de spitale vor fi dotate cu sistem de telemedicină la unitățile de urgențe. Serviciul, extrem de util în zonele cu acces limitat la asistență medicală


Ministerul sănătății va dota unitățile de primire urgențe a 131 de spitale cu tehnologie pentru telemedicină, printr-un proiect al Băncii Mondiale. Proiectul vizează asigurarea îngrijirii de urgență imediată indiferent de distanța unui pacient față de centrele medicale.

”Telemedicina în sistemul de urgență va contribui la accesul mai ușor la îngrijirea medicală, reducerea barierelor geografice și la oferirea consultațiilor rapide în situații de urgență. Prin intermediul tehnologiei, medicii pot evalua simptomele pacienților, pot oferi sfaturi și instrucțiuni pentru primul ajutor și pot decide imediat conduita medicală pentru pacienți, până la sosirea acestora la spital. Acest tip de telemedicină poate salva timp prețios în situații critice și poate fi deosebit de util în zone geografice în care accesul la asistență medicală este limitat”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Proiectul va costa aproximativ 40 de milioane de lei, din care vor fi achiziționate echipamente IT și se vor fi organizate seminarii de pregătire digitală pentru personalul medical. 

“Proiectul se ridică la cca. 40 de milioane de lei. Soluțiile digitale sunt compuse din echipamente hardware și software IT, comunicații de date în vederea asigurării infrastructurii necesare pentru comunicarea cu centrele regionale de telemedicină de urgență. De asemenea, o componentă importantă a proiectului este reprezentată de trainingul personalului medical din serviciile de urgență pentru utilizarea la capacitate maximă a soluției digitale. Alături de digitalizarea sistemului de medicină de urgență, în această săptămână se va lansa și apelul de proiecte pentru realizarea sistemului de telemedicină prin PNRR în valoare de 100 de milioane de euro” a declarat, dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, responsabil de investițiile din fonduri internaționale.


Comentarii Facebook