Wikileaks: Grupul de la Cluj a stat in spatele suspendarii lui Traian Basescu, in 2007!


Telegramele diplomatice trimise Ambasada SUA la Bucuresti implica "Grupul de la Cluj", condus de Vasile Dancu, in tentativa de suspendare a presedintelui Traian Basescu din functie in 2007.

Potrivit kamikazeonline.ro, intre cele 1.200 de telegrame interceptate de Wikileaks exista informatii despre tentativa de suspendare a lui Traian Basescu, din 2007.

"Suspendarea lui Traian Basescu de catre Parlament nu ar fi fost opera lui Ion Iliescu si a lui Viorel Hrebenciuc, ci a 'Grupului de la Cluj', condus de Vasile Dancu, considerat de jurnalist (asa cum nota un ofiter din ambasada) cel care l-a rebranduit pe Geoana ca un critic acerb al lui Basescu", precizeaza jurnalistii de la Kamikaze, cei care vor publica in Romania in exclusivitate telegramele interceptate de Wikileaks.

Suspendarea lui Traian Basescu a pornit in 21 martie, cand Dan Voiculescu a anuntat ca presedintele Basescu "a incalcat Constitutia si este implicat in fapte de natura penala". Curtea Constitutionala a dat, insa, aviz negativ pentru suspendarea presedintelui, dar acesta a fost doar consultativ si Parlamentul nu a tinut cont de el.

Astfel, in 19 aprilie 2007, seful statului a fost suspendat, dar la referendumul din 19 mai 2007, populatia a votat impotriva Parlamentului, fiind inregistrate 74,48% de voturi "NU" si numai 24,75% de voturi pentru suspendare.

"Eu am fost primul din partid care am avut pozitii publice si am explicat atunci pe baza sociologica faptul ca vom pierde capital electoral daca vom incerca suspendarea presedintelui si am spus si scorul cu care se va intampla. Am spus-o de la inceput in presa ca am fost primul impotriva suspendarii. Nu eram un fan al lui Traian Basescu, dar eram vicepresedintele partidului si era o actiune hazardata", a declarat sociologul Vasile Dancu.  

Comentarii Facebook