Webinar CIIC în cadrul rețelei europene City Science Initiative


Clujul organizează joi, 4 iunie, între orele 14:30 - 16:00, conferința online a orașelor europene membre ale inițiativei City Science Initiative (CSI), eveniment organizat de Cluj- Napoca, orașul coordonator al grupului tematic pe mobilitate urbană sustenabilă din cadrul acestei inițiative europene, în parteneriat cu Joint Research Center – Comisia Europeană.

City Science Intiative (CSI) este o inițiativă a Comisiei Europene coordonată de Joint Research Center. Prin aceasta orașele pot să găsească împreună soluții pentru următoarele teme, fiecare dintre teme fiind atribuite unui oraș coordonator: ”calitatea aerului” - Paris, ”economia circulară” - Hamburg, ”sănătatea mintală” - Salonic, ”tehnologia și orașul” - Reggio Emilia și ”mobilitatea urbană sustenabilă” - Cluj-Napoca. Rețeaua reunește profesioniști care lucrează la interfața dintre politicile orașului și cercetare (reprezentanți ai administrației publice, ai Comisiei Europene, ai mediului universitar, city science officers etc). Orașelor, experților și reprezentanților Comisiei Europene li se oferă oportunitatea de a-și consolida cooperarea și de a regândi modalitățile prin care știința și cercetarea pot ajuta la abordarea provocărilor urbane și la dezvoltarea unei abordări integrate pentru elaborarea de politici publice bazate pe dovezi.

În cadrul webinarului, Paris (Franța), Tampere (Finlanda), Ljubliana (Slovenia), Londra (Marea Britanie) alături de Cluj-Napoca, le vor prezenta celor interesați contextul specific și modalitățile de a rezolva problemele urbane, utilizând instrumente de dezvoltare moderne și incluzive, precum folosirea științei și a seturilor de date deschise sau a inovațiilor în domeniul soluțiilor de mobilitate sustenabilă, prin organizarea de sesiuni de co-creere și consultare cu cetățenii și cu experții din comunitate. 

Acest workshop are scopul de a întări cooperarea între orașele din consorțiul CSI și de a face schimb de bune practici care pot fi luate ca model și adaptate la specificul orașului nostru. La workshop vor participa actori cheie din ecosistemul european (Joint Research Center, DG MOVE, EASME, CIVITAS, Eltis, EIT Urban Mobility etc), local (FSPAC, Universitatea Babes-Bolyai,  Universitatea Tehnică, Facultatea de Sociologie, OART, Centrul pentru Știința Datelor, Facultatea de Georgrafie etc),  precum și de la nivel central – Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Această întâlnire, fiind o sesiune de schimb de cunoștințe va servi și ca o oportunitate colectivă de a reflecta modul în care este abordată mobilitatea urbană post COVID-19. Având în vedere participarea internațională în cadrul webinarului, limba de comunicare pe durata acestuia este limba engleză.

Comentarii Facebook