Virgil Pop, șeful Monumentelor Istorice Cluj, despre hotelul ”cavou” de pe Avram Iancu: Primăria minte. Nu i-a obligat nimeni să emită autorizația


Șeful Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Cluj, Virgil Pop, susține că Primăria și Emil Boc mint când spun că au fost obligați ”de la București” să emită autorizația de construcție pentru hotelul ”cavou” de pe strada Avram Iancu. 

Cei de la primărie zic total aiurea și mințind, de fapt, „a, am fost obligați de la București” (să emită autorizația de construire – n.red.). Ei nu au fost obligați deloc, numai Comisia Zonală a fost obligată de Ministerul Culturii să emită niște avize. Dar prezența acelui aviz nu obliga primăria.

Sigur că investitorul putea să dea primăria în judecată, dar în proces primăria putea să explice că vrea să conserve o anumită imagine urbană. Hotărât, primăria nu vrea să conserve o anumită imagine urbană, nu cred că cineva de acolo știe ce e aceea imagine urbană”, a declarat Virgil Pop pentru Via Cluj TV.

Emil Boc a declarat că hotelul a fost avizat de la București și că ar fi comis o infracțiune, dacă s-ar fi opus acestei decizii. ”E ca și când dvs veniți și vă faceți o casă, iar, dacă aveți toate piesele la dosar, primarul sau arhitectul șef dacă respinge, face pușcărie. Dacă nu îți dă dreptul să faci, mergi în instanță și ceri despăgubiri, pe lângă cazul penal, că nici eu și nici familia nu are de unde să le plătească. Cei din administrație nu sunt Dumnezei. Ei trebuie să aplice legea. Dacă la dosar omul aduce toate piesele, iar avizul a fost dat de la București, că așa e legea și o decizie a comisiei zonale poate fi luată de la Comisia națională, iar arhitectul șef ce să facă, dacă are toate actele la dosar. Trebuie să promoveze proiectul respectiv”, a declarat primarul Emil Boc.

Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Cluj s-a opus aprobării acestui hotel, iar proprietarul s-a dus la București și a obținut avizul de la Comisia Națională a Monumentelor Istorice, după schimbarea puterii politice. Virgil Pop a confirmat că Kelemen Hunor, ministrul Culturii, în 2008 -2009, guvernul Boc 2, s-a opus acestui proiect și nu a semnat extinderea, dar în 2013 actele au fost semnate de Radu Boureanu, care era secretar de stat în Ministerul Culturii, din partea PNL.

Cel care voia să ridice hotelul, Dumitru Ghișe, nu a făcut nimănui plângere penală, așa cum susține primarul Emil Boc. Kelemen Hunor nu s-a temut să respingă proiectului hotelului, consiedat de clujeni de prost gust. 

Construcția se afla pe fosta gradina a “Prefecturii comitatului Cluj”. În aceasta zona mai sunt vizibile curtinele orașului. Pe acest teren s-a înființat prima grădină botanică a Clujului (anterioara celei de la Clinici înființată de către Miko - n.red. Contele Imre Miko - fost guvernator al Transilvaniei în anul 1849 - Casa contelui Mikó a devenit după moartea sa sediul unui institut botanic, iar grădina din jurul casei a constituit nucleul Grădinii Botanice din Cluj).

Ca urmare a unei dezmembrari nefiresti palatul prefecturii comitatului Cluj (astăzi locuințe) va ajunge cu ferestrele din fatada sudica catre o proprietate vecina, fatada nefiind una ulterioara creata intr-un calcan. Fatada cu o compozitie interesanta, ce este vizibila din strada Avram Iancu, va fi acoperita de clădirea propusă. 

Unitatea ansamblului palat gradina, la care se adaugă prezenta zidului și a șanțului, trebuie păstrată chiar dacă s-a făcut o dezmembrare nefirească. Dezmembrarea unei parcele nu implica automat dreptul de a edifica. Vanzarea părților din monumentul istoric CJ-II-a-A-07244 de categoria A s-a făcut fără respectarea legislației”.

Pentru că la Comisia Monumentelor Istorice Cluj, Virgil Pop, a fost o nucă tare, deciziile s-au luat la București.

Istoria românească a avizării Hotelului de pe Avram Iancu. La Cluj, Comisia Monumentelor a spus ”NU”, dar ”miticii” au spus ”Da”

Comentarii Facebook