Va începe o licitație pentru achiziționarea a 20 de trenuri electrice de lung parcurs. Două rute de Cluj, trecute pe listă


Va începe o nouă licitație pentru încă 20 de trenuri electrice de lung curs, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. 

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a transmis astăzi, spre publiccare în SICAP, anunțul de participare pentru acest contract finanțat de PNRR. Cele 20 de trenuri electrice vor asigura transportul modern, sigur și rapid al pasagerilor între marile orașe ale României”, a transmis miercuri seara, 10 august, ministrul Sorin Grindeanu. 

Rutele vizate sunt:

  1. Oradea – Cluj Napoca – Sighişoara – Braşov 
  2. Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria (Deva) – Târgu Jiu – Craiova - Calafat 
  3. Braşov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Iaşi 
  4. Braşov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Suceava 
  5. Galaţi – Mărăşeşti (Focşani) – Bacău – Iaşi 
  6. Galaţi – Mărăşeşti (Focşani) – Bacău – Suceava 
  7. Galaţi – Brăila – Constanţa – Mangalia 
  8. Iaşi – Bacău - Mărăşeşti (Focşani) – Barboşi (Galaţi) – Brăila – Constanţa – Mangalia 
  9. Suceava – Bacău - Mărăşeşti (Focşani) – Barboşi (Galaţi) – Brăila – Constanţa – Mangalia 
  10. Giurgiu – Bucureşti – Ciulniţa (Slobozia) – Călăraşi

Potrivit ministrului, serviciile vor fi oferite inițial pe liniile deja electrificate la momentul punerii în circulație a trenurilor, dar se vor extinde pe măsură ce vor fi electrificate și alte rute (Cluj-Napoca – Oradea, București – Giurgiu, Constanța – Mangalia). 

Trenurile se vor putea deplasa cu o viteză maximă de 200 km/h și vor oferi o capacitate de transport de minimum 160 de locuri fixe (clasa întâi și clasa a doua) și minim 160 de locuri în picioare. „Achiziţia celor 20 de trenuri este estimată la aproximativ 180 milioane euro la care se vor adăuga costurile întreţinerii şi reparaţiilor pentru 30 ani de aproximativ 270 milioane euro”, a mai transmis ministrul.


Comentarii Facebook