Va avea Clujul un cartier nou, construit de la 0? Primăria anunță finalizarea negocierilor cu proprietarii de terenuri din Sopor, pentru anul 2022


Administrația locală speră să demareze curând lucrările pentru cel mai modern cartier din România. Emil Boc precizează că în acest an, vor fi finalizate negocierile cu proprietarii de terenuri din Sopor. 

Potrivit planului, Sopor este un cartier care va fi proiectat de la zero. Pentru prima dată, după anul 1989, se va planifica inițial infrastructura cartierului, iar ulterior autoritățile vor aproba construcția acestuia.

Primarul a declarat, joi dimineața, că acest cartier va avea pe o rază de 15 minute toate serviciile necesare pentru satisfacerea nevoilor cotidiene.

Anul acesta se va termina masterplanul Sopor și se vor termina negocierile cu proprietarii. Va fi un cartier făcut ca la carte. Prima dată facem străzile, stabilim locul de parc, de creșă, de centru de cartier și apoi se construiește un nou cartier al orașului. Vrem să facem după regulile după care trăim. Să aibă omul la 15 minute de mers pe jos până la parc, școală, grădiniță, creșă, bancă, centru de cartier. După aceea ca să mergi de acolo să ai alternativă, fie transportul în comun că va fi autobuz, troleibuz, metrou, la un moment dat, când se va extinde, pistă de biciclete… În ultimă instanță, pe locul 3 - 4 să ai mașina personală”, a declarat Boc la un post de radio local.

Nodul de centură de metropolitană este la Sopor, care va avea 18 metri lățime, cu patru benzi se face în cadrul proiectului de centură metropolitană. Dacă rămânea în PNRR se făcea mai repede, dar fiind pe fonduri structurale nu se va face așa repede centura”, a mai spus Emil Boc. 

Planul Urbanistic Zonal al viitorului cartier este în curs de realizare de către o echipă de arhitecți care a fost aleasă în urma unui concurs internațional de soluții, câștigat de către Asiza Birou de Arhitectură SRL, o echipă coordonată de arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu.

Majoritatea terenurilor din Sopor sunt proprietăți private 

Legat de regimul de proprietate, principala condiționare a acestui cartier o reprezintă fragmentarea funciară foarte mare și numărul ridicat de proprietari implicați în procesul de consultare publică. Acest impediment va impune etapizarea întregului proces de dezvoltare urbană, pentru a permite formarea unor asocieri funciare între diferiți proprietari co-interesați și care mai târziu să formeze comunități locale. 


Comentarii Facebook