Un fost cancelar german, simpatizant Putin, crede că acordul pentru exportul cerealelor ar putea aduce încetarea luptelor


Acordul dintre Moscova și Kiev pentru deblocarea exporturile de cereale din Ucraina ar putea oferi o cale de urmat pentru o posibilă încetare a focului, a declarat fostul cancelar german Gerhard Schroeder, un prieten al președintelui rus Vladimir Putin. „Vestea bună este că Kremlinul dorește negocierea unei soluții”, a declarat acesta în timpul unui interviu, adăugând că s-a întâlnit cu liderul de la Moscova săptămâna trecută, notează The Guardian, potrivit Observator.

Gerhard Schroeder: „Un prim succes al acordului pentru cereale ar putea fi extins încet către o încetare a focului”

Rusia și Ucraina au încheiat luna trecută un acord pentru a debloca exporturile de cereale din porturile Mării Negre și prima navă care transportă cereale ucrainene pe piețele mondiale de la invazia Moscovei în urmă cu cinci luni a ajuns deja în Turcia.

Fostul cancelar întrevede o posibilă soluționare a conflictului

Schroeder a spus că soluțiile la probleme cruciale, cum ar fi situația Peninsulei Crimeea, ar putea fi găsite în timp, „poate nu peste 99 de ani, cum a fost cazul Hong Kong-ului, ci în generația următoare”. El a spus că o alternativă la aderarea la NATO pentru Ucraina ar putea fi neutralitatea armată, practicată de Austria.

Viitorul regiunii Donbas din estul Ucrainei, scena luptelor aprige, cu toate acestea, este mult mai complicat, explică fostul cancelar. „O soluție bazată pe modelul elvețian va trebui găsită”, a declarat acesta, adăugând că va rămâne de văzut dacă Putin va fi deschis comunicării în cazul unui armistițiu.

Schroeder, cancelar din 1998 până în 2005, a criticat războiul din Ucraina, dar a refuzat să-l condamne și pe Vladimir Putin, pe care încă îl numește un prieten apropiat. Poziția sa l-a transformat într-un paria al politicii germane.


Comentarii Facebook