Un deputat USR cere demisia lui Alin Tișe pentru eșecul de la Pata Rât

 

Deputatul USR, Adrian Dohotaru, cere demisia președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, pentru eșecul proiectului ”Sistem Management Integrat al Deșeurilor (SMID)”.

 

Am cerut un corp de control al prim-ministrului cu privire la ilegalitățile și incompetențele de gestionare a deșeurilor. Încă se lasă așteptat, deocamdată a venit la Pata Rât viceprim-ministrul și ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. Am participat la întâlnirile de la Pata Rât și de la Prefectură. Ministra a cerut demisia conducerii Gărzii de Mediu Cluj. Demisia ar trebui să vină, în primul rând, din partea preș. Consiliului Județean, Alin Tișe, care a promis încă de acum 7 ani un Sistem Management Integrat al Deșeurilor (SMID) care să fie funcțional.

 

În lipsa SMID, avem un lac de levigat, munți de deșeuri și poluare care rezultă din lipsa colectării selective, a reciclării și a depozitării neconforme.

 

La întâlnire a fost anunțată ca fiind funcțională din luna otombrie o stație de osmoză inversă care să trateze levigatul. Stația poate trata 165 de metri cubi de levigat, dar scurgerile actuale, potrivit specialiștilor, sunt de 230 de metri cubi. Scurgerile de levigat și lacul format au mai multe surse: rampa veche, izvoare subterane, stingerea incendiiilor de către pompieri și depozitul temporar RADP. Am propus posibila închidere a depozitului temporar, dacă stația nu are capacitatea de a trata tot levigatul. Ministrul Mediului a făcut referire oricum la închiderea în primăvara anului viitor pentru că depozitele au fost autorizate doar un an. Mai mult, autorizarea s-a făcut ilegal pentru că cele două depozite nu respectă legea care prevede distanța de 1 km de locuințe. Potrivit directorului Direcției de Asistență Publică, s-au avizat stații de transfer, nu depozite temporare, iar distanța legală este de doar 200 de metri. Dacă nu este suspendată funcționarea depozitelor temporare de autorități, așa cum s-a promis, la început de 2018, acest lucru trebuie făcut prin instanță”, a precizat Adrian Dohotaru.

 

Ministrul Mediului la Cluj îi face iresponsabili pe cei de la Primărie și CJ Cluj pe tema gunoaielor

Comentarii Facebook