Joi 6 Octombrie

Un cartier din Cluj-Napoca, desemnat cu cel mai avantajos cost al vietii din Romania

 

După ce un cartier din Cluj-Napoca a fost desemnat cel mai sigur din România, acum, același cartier, a câștigat titlul de cartierul cu cel mai avantajos cost al vietii din Romania.

 

Conform unui studiu realizat de Storia.ro si agentia D&D Research, cartierul Grigorescu a fost desemnat primul în țară în ceea ce privește costul vietii, în raport cu veniturile pe care le obtin locuitorii.

 

Topul continua cu Titan (Bucuresti), Gavana 3 (Pitesti), Racadau (Brasov) si Soarelui (Timisoara), cartiere care au fost in topul preferintelor romanilor care au participat la studiu. Ultimele pozitii, cu cel mai dezavantajos cost al vietii perceput, sunt ocupate de zonele Bereasca (Ploiesti), Periferie (Botosani), Calea Caransebesului (Resita), Feneziu (Baia Mare) si 1 Mai (Alexandria).

 

Material oferit de BANCA TRANSILVANIA

 

 

 

Pentru realizarea clasamentului, participantii studiului Storia.ro au fost invitati sa evalueze orasele si cartierele in care locuiesc din punctul de vedere al costului vietii, pe o scala de la 1 la 5, unde 1 este foarte rau, iar 5 este foarte bine. Doar mentiunile care au primit cel putin 100 de raspunsuri au fost incluse in clasamentul final.

 

 

Costul general al vietii reprezinta perceptia pe care o au oamenii despre cat de scumpa este viata in orasul in care locuiesc. El inglobeaza de regula cheltuielile de zi cu zi, precum cosul de alimente, utilitatile, plata pentru bunurile si serviciile necesare traiului obisnuit. Pe de alta parte, perceptia despre costul general al vietii este influentata si de beneficiile oferite de traiul intr-un anumit oras. Spre exemplu, un cost al vietii care pare la prima vedere mai neavantajos, poate fi perceput de catre oameni ca fiind mai avantajos in conditiile in care acestia simt ca au parte de alte beneficii arondate calitatii vietii. De exemplu, o zona mai scumpa poate fi si in acelasi timp mai sigura, moderna sau mai verde”, explica Vlad Tureanu, Partener si Quantitative Research Director in cadrul D&D Research.

 

In Cluj-Napoca, cartierele cu cel mai avantajos cost al vietii sunt Grigorescu, Gheorghieni si Zorilor, iar zonele Marasti, Calea Turzii si Iris ocupa ultimele 3 locuri.

 

 

Perceptia asupra costului general al vietii este cea de-a doua tema a studiului amplu realizat de Storia.ro si agentia de cercetare D&D Research, ”Orasele si cartiere din Romania”, ce se va desfasura pana la finalul anului 2017. Pana in prezent, 125.966 de romani au raspuns chestionarului propus de Storia.ro. Luna de luna, vor fi analizate raspunsurile oferite de romani pe diferite capitole precum accesul la institutiile de sanatate publica, calitatea mediului inconjurator, curatenia si zgomotul din mediul urban, spatiile verzi, sau accesul la institutiile educationale.

Comentarii Facebook