UDMR ia poziție în scandalul bentiței: Trebuie înţelepciune şi echilibru. Se creează o atmosferă ANTIMAGHIARĂ

 

UDMR a lansat un apel public prin care cere ”înţelepciune, cumpănire şi simţul echilibrului" în privința scandalului bentiței din Covasna,.

 

UDMR a adresat un apel ferm participanţilor la viaţa publică să se raporteze cu înţelepciune, cumpănire şi simţul echilibrului la situaţia care s-a creat în jurul elevei de la Liceul ”Kőrösi Csoma Sándor”, din Covasna. Exagerând artificial, cu scopul de a aţâţa, semnificaţia gestului elevei din Covasna, unii au stârnit şi au amplificat la nivelul întregii ţări o atmosferă antimaghiară care împinge societatea românească înapoi în anii ‘90. (...) Respingem cu fermitate orice tentativă de a aţâţa la diferende şi vrajbă între majoritate şi minoritate”, a precizat Kelemen Hunor, într-un comunicat de presă.

 

El a mai precizat că printre valorile fundamentale ale comunităţii naţionale maghiare din Transilvania s-au numărat întotdeauna ”toleranţa, coexistenţa paşnică şi respectul reciproc”.

 

Membrii comunităţilor naţionale care trăiesc în România sunt cetăţeni cu drepturi egale ai acestei ţări, au aceleaşi îndatoriri şi aceleaşi drepturi ca membrii naţiunii majoritare. UDMR îi asigură de sprijinul său pe toţi cei care, în zilele din urmă, nevinovaţi fiind, au devenit ţinta acuzaţiilor sau jignirilor. Este foarte important ca toată lumea să înţeleagă că, în zilele următoare, acest gest amplificat în mod artificial nu va mai avea valoare de ştire, însă şi de acum înainte, elevii şi profesorii Liceului ”Kőrösi Csoma Sándor”, maghiari şi români, se vor duce, zi de zi, în aceeaşi şcoală, se vor întâlni pe coridoarele şcolii şi în sălile de clasă. Demoralizarea pe care au provocat-o prin acest scandal mediatic nu reflectă realitatea cotidiană din Ţinutul Secuiesc”, se mai arată în comunicatul UDMR.

 

De asemenea, partidele și mass-media sunt îndemnate ”să se raporteze cu deplin simţ de răspundere la acest subiect, să se delimiteze de retorica anti-minoritate şi să nu dea dovadă de nici un fel de toleranţă faţă de declaraţiile şi manifestările extremiste”.

 

Tot scandalul a pornit în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, când elevii de la o școală din Covasna au purtat accesorii în culorile tricolorului românesc, iar Sabina Elena a purtat o bentiță tricolore pe cap. Tânăra a fost amenințată cu moartea de maghiari, iar tot scandalul s-a propagat pe Facebook.

 

M-am săturat de extremism. Sabina Elena instigă la URĂ și nu la IUBIRE - Editorial Emanuel Ungureanu

Comentarii Facebook