Trei şcoli din Cluj-Napoca vor fi reabilitate din fonduri europene - FOTO

 

Trei şcoli din Cluj-Napoca au intrat în proces de reabilitare pe fonduri europene.

 

Primăria Cluj-Napoca a demarat lucrările de modernizare din cadrul proiectului „Educaţie la standarde europene în învăţământul preuniversitar din Municipiul Cluj-Napoca” la Şcoala Gimnazială ”Ion Agârbiceanu”, Liceul Teoretic ”Avram Iancu” şi Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”. 

 

Prin acest proiect se are în vedere asigurarea calităţii şi îmbunătăţirii condiţiilor de acces la educaţie. 2866 de elevi vor beneficia în final de pe urma realizării infrastructurii acestor şcoli. Bugetul total al proiectului (pe cele trei unităţi de învăţământ) este de 62.522.747,45 lei din care valoarea nerambursabilă solicitată este de 48.559.740,32 lei, iar 11.996.753,25 lei reprezintă TVA (care se recuperează ulterior). Contribuţia municipiului în proiect este de 1.966.256,87 lei.

 

La Liceul Teoretic „Avram Iancu” lucrările au început în 4 iunie 2015 şi sunt executate de firma SC CECONI SRL.

 

Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a sprijini performanţa învăţământului clujean. În această şcoală, în mod special vreau să apreciez efortul pe care-l face constructorul pentru că deşi termenul de finalizare e aprilie 2016, s-au angajat să finalizeze lucrarea până la finalul anului 2015, pentru a salva bani de la bugetul local. E vorba despre o investiţie de 11,2 milioane de lei, din care 8,7 milioane de lei sunt bani alocaţi de la Uniunea Europeană. Prin efortul pe care l-am făcut în această primăvară şi vară am economisit 8,7 milioane de lei de la bugetul local”, a precizat primarul Emil Boc în legătură cu lucrările de la Liceul Teoretic ”Avram Iancu”. 

 

La această şcoală învaţă 1113 elevi. În prezent, din cauza lipsei spaţiului, elevii ciclului primar şi gimnazial sunt nevoiţi să frecventeze ore după-masă. Odată cu reabilitarea şcolii, se va rezolva şi problema spaţiului deoarece proiectul prevede suplimentarea unităţii cu 16 săli de clasă, cuprinse într-o clădire nouă, cu un regim de înălţime P+ 2E. Pe lângă această structură nouă, se va realiza şi o sală de sport modernă. De asemenea, acest proiect va aduce şi următoarele dotări pentru şcoală: mobilier nou (343 buc.), echipamente specifice sălii de sport (123 buc.), achiziţionarea de echipamente IT (110 buc.).

 

La celelalte două şcoli din cadrul proiectului ”Educaţie la standarde europene în învăţământul preuniversitar din Municipiul Cluj-Napoca”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, respectiv Şcoala Gimnazială ”Ion Agârbiceanu” lucrările au început în 6 iulie 2015 şi sunt realizate de Asocierea SC COLDEA CONSTRUCTII SRL + SC GRUP ENERGOINSTAL SA + SC DAVA INVEST SRL.

 

La Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” valoarea contractului este de 12.178738 lei fără TVA. Va fi mansardat corpul principal existent şi extins pe latura vestică, la acelaşi regim de înălţime (P+1).

 

De aseemenea, va fi mărită sala de sport, vor fi realizate săli multifuncţionale, de festivităţi și de conferinţe, dar și 11 săli noi de clasă şi cabinete/laboratoare.

 

La Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” valoare contractului este de 19.039.978 lei fără TVA (23.609.572 lei cu TVA).

 

Vor fi etajate corpurile C şi D (mai noi) şi realizate două extinderi P+3, una între corpurile A şi B şi alta între corpurile B şi D.

 

Vor fi amenajate sali multifunctionale, de festivitati conferinte, dar și 20 de noi săli de clasă şi cabinete/laboratoare.

 

Pe lângă reabilitarea acestor trei şcoli, Primăria Cluj-Napoca derulează lucrări de reparaţii şi întreţinere la 77 de unităţi şcolare, în valoare de 6,6 milioane de lei.

 

Alte două şcoli vor fi reabilitate, dar pe fonduri elveţiene - Colegiului Naţional "George Coşbuc" şi Liceul de Muzică ,,Sigismund Toduţă” în cadrul proiectulului „Reabilitarea termică a unităţilor de învătământ preuniversitar din Cluj-Napoca”. 

Comentarii Facebook