Traian Basescu: Vom reduce trupele din Afganistan din 2013. Am putea cumpara mai putin aeronave de lupta


Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a anuntat ca din 2013 armata isi va reduce participarea in Afganistan.

"Romania sa inceapa sa-si diminueze participarea militara in Afganistan. Nu se pune problema pentru 2012. Incepand cu 2012, avem in vedere sa trecem la o reducere considerabila a efectivelor din Afghanistan in conditiile indeplinirii responsabilitatilor", a spus Basescu.

Seful statului a mai vorbit si despre aeronavele pe care Romania ar fi trebuit sa le cumpere.

"Romania s-a angajat sa anchizitioneze 48 de aeronave compatibile cu cele NATO, inainte de a intra in NATO. In conceptul de smart-defence putem construi si, altfel, mai multe state din zona sa asigure capacitatile aeriene necesare, in special pentru patrulare aeriana pe timp de pace, dar si interventii in afara teritoriului. Acest lucru ar degreva statele de cheltuieleile pe care ar trebui sa si le asume. Pentru regiune, s-ar putea discuta ca un grup de state sa-si asume un numar cert de avioane si patrularea aeriana sa fie indeplinita de statele NATO. In loc de 48 de avioane poate ca, in perspectiva epuizarii resurselor, sa gandim la un numar mai mic de avioane, daca si alte state din regiune ar intra intr-un astfel de pachet impreuna cu noi.

Romania ar putea fi un contributor important in conceptul de smart-defence. Avem atatia hackeri talentati ce ar putea fi folositi pozitiv. Fie ca vorbim de sisteme civile sau militare", a mai spus Traian Basescu.

 

Presedintele participa luni, 30 ianuarie, la un summit special al Uniunii Europene, consacrat crizei din zona euro.

Comentarii Facebook