Tokes: Politica de asimilare a maghiarimii din Transilvania continua de 92 de ani


Presedintele CNMT, europarlamentarul Laszlo Tokes, a declarat ca in Transilvania se duce in continuare o poliica de asimilare a maghiarilor.

"In 1920, 55 la suta din populatia Ardealului era romaneasca si 45 la suta - deci aproape jumatate - era formata din maghiari, nemti si alte minoritati. Procentul actual al maghiarilor este sub 20, iar al romanilor de peste 80, din cauza asimilarilor agresive, exodului si colonizarii. Aproape trei milioane de oameni au fost adusi in Ardeal. E in derulare o politica ortodoxa de colonizare, spunandu-se ca unde exista balta, exista si pesti. si unde nu exista balta, se construieste o biserica si apoi vor veni si romanii. Exista 2.000 de biserici ortodoxe construite in ultimii 20 de ani in Transilvania - numai la Oradea sunt 21, la Targu Mures - 16, la Cluj la fel. (...) UMF Targu Mures, in urma cu 50 de ani era exclusiv maghiara. Acum nu se poate infiinta nici macar un profil, acolo unde maghiarii au fost majoritari", a declarat Laszlo Tokes.

"Politica de asimilare in Romania se continua, de 92 de ani incoace. Mutatis mutandis, metodele si instrumentele si imprejurarile intotdeauna s-au schimbat. Exista trei perioade mai importante - perioada interbelica, perioada comunista, perioada postcomunista, care difera cu totul, sunt diferite metodele si imprejurarile, dar scopul principal si prioritatea principala a strategiei nationale romanesti sunt neschimbate. De exemplu, prin privarea noastra de drepturi colective; prin diferite legi - de exemplu in invatamant; prin sustinerea acelor imprejurari anormale, incat nu putem redobandi cele peste 1.000 de scoli foste confesionale sau sustinerea in continuare a scolilor mixte. Noi am avut scolile noastre, noi nu avem nevoie de tutoratul invatamantului romanesc. Noi am avut o sectie autonoma de invatamant chiar in Ministerul invatamantului inainte, nu s-a restituit, suntem la un nivel degradat in ce priveste dirijarea invatamantului maghiar, suntem subordonati politicii de invatamant, de multe ori sovine, a invatamantului romanesc. Depinde de culoarea partidelor de guvernamant si de persoanele care dirijeaza", a spus Laszlo Tokes, citat de Mediafax.

Presedintele CNMT sustine ca maghiarii au avut o universitate exclusiv maghiara la Targu Mures, iar acum se lupta "pentru o saraca sectie maghiara".

El a mai spus ca Biserica Ortodoxa face "o colonizare", fiind construite foarte multe biserici ortodoxe in zone unde maghiarii sunt majoritari, desi numarul enoriasilor nu ar justifica acest lucru.

"Este ceva nefast ca in numele Domnului Iisus Hristos se construiesc, se duce aceasta miscare de cladire a bisericilor ortodoxe peste nivelul necesar. Si mai ales se poate observa ca bisericile acestea ortodoxe se construiesc in localitati unde maghiarii, elementul maghiar a fost dominant si conform unei politici de asezamant, de asezare artificiala a populatiei majoritare, concomitent cu aceasta se duce o colonizare spirituala, prin cladirea acestor biserici. Eu cred ca in intreaga lume nici nu s-ar putea inchipui ca intr-un oras sa construiesti 20 de biserici ortodoxe in 20 de ani. E extraordinar! si la Oradea, si la Targu Mures, si la Cluj. si la Sovata sunt vreo cinci biserici ortodoxe. Deci este clar ca ortodoxia romana s-a aliat politicii de colonizare a nationalismului romanesc. si aceasta este o metoda - romanizarea, asimilarea romaneasca a Transilvaniei", a afirmat Laszlo Tokes.

Comentarii Facebook