Tișe „sare la gâtul” ministrului Sănătății în scandalul de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj: „Sunt niște incompetenți”


Institutul de Transplant Cluj, pasat de la o instituție la alta! În luna septembrie a anului curent, corpul de control al Ministerului Sănătății a ajuns la concluzia că Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca trebuie să se mute pentru că spațiile nu respectă normele de protecție la incendiu. De atunci însă, nu s-au schimbat prea multe lucruri, conducerea Ministerului Sănătății ridică din umeri când este întrebată despre mutarea Institutului de Transplant Cluj și dă vina pe autoritățile locale, care nu au reușit să identifice un spațiu pentru mutarea instituției.

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, susține, vis-a-vis de acest răspuns al Ministerului Sănătății, că la mijloc este multă incompetență. „Dacă nu au spus nimic despre demersul nostru sunt niște incompetenți”, a spus Tișe, care a precizat că de doi ani cere Ministerului transferarea ICUTR în administrarea CJ, notează Adevărul.

La ultima solicitare în acest sens, din 31 ianuarie 2022, Ministerul a răspuns că Institutul a fost declarat unitate de interes public național și astfel de instituții funcționează în subordinea Ministerului Sănătății, notează sursa citată.

Soluția Consiliului Județean Cluj 

Ministerul constată care e problema și cere administrației locale s-o rezolve. Noi am putea să spunem că nu ne interesează deoarece ICUTR nu este în subordinea noastră și ne-au refuzat când le-am cerut acest lucru. Putem spune să se spele pe cap cu el și să rezolve problema. Noi însă am venit cu o soluție”.

Soluția găsită nu a fost, însă, pe placul Ministerului. „Ministerul spune: «vreau să mut ICUTR, nu-mi dai tu un spațiu?». Noi am spus că nu are rost să-l mutăm într-o altă clădire din oraș care nu e potrivită nici aia. Cea mai bună soluție este să-l transferăm într-o clădire special construită în acest scop, adică în Centrul de Transplant Multiorgan, un proiect avansat”, spune președintele CJ Cluj, pentru sursa citată. 

Astfel, ICUTR ar urma să fie transferat într-un centru modern de transplant de inima, plămâni, ficat și rinichi. Licitația pentru Centrul de Transplant Multiorgan a fost demarată în vara acestui an.

În câteva luni se termină și licitația și putem începe construirea. Avem și autorizație de construire și tot, lipsesc doar banii. Noi am cerut ajutor de la MS, să ne ajute de urgență cu finanțare ca să putem termina centrul în perioada de doi ani cât mai poate funcționa ICUTR. Poate Ministerul chiar să preia Centrul ca pe un proiect de țară. Este un proiect unic în Europa de sud-est. Ar trebui să aibă tot interesul ca acesta să devină un proiect al țării. Ar pune un oraș din România pe harta centrelor de transplant pentru patru organe importante. Ar veni pacienți din toată lumea. Noi avem experții deja. Eu accept orice formulă la care dânșii se gândesc pentru a realiza acest obiectiv”, a concluzionat Tișe. 

În răspunsul Ministerului Sănătății către sursa citată se arată că Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj se află pe lista celor 49 de unități medicale dintre care doar 25  vor fi finanțare din PNRR.

Comentarii Facebook