TIFF, din nou, cel mai mare abonat la banii publici culturali de la bugetul Clujului. La 23 de ani de la prima ediție, va primi aproape 2 milioane de lei

Primăria Cluj-Napoca alocă aproape 42 de milioane de lei pentru proiecte culturale, sociale și sportive în 2025

Primăria municipiului Cluj-Napoca a publicat lista proiectelor propuse să beneficieze de finanțare nerambursabilă în 2025, direcționând un buget total de 41.960.000 lei către asociații și ONG-uri locale implicate în activități culturale, sociale și sportive.

În ceea ce privește fondurile pentru cultură, suma alocată este de 15.250.000 lei.

În topul organizațiilor propuse să primească cei mai mulți bani pentru cultură este, din nou, Festivalul de Film Transilvania TIFF. Anul acesta cu aproape 2.000.000 de lei. Mai exact, 1.950.000 lei. Practic, din totalul de 15 milioane de lei, aproape 2 milione se duc la o singură asociație, și anume la TIFF. 

În timp ce TIFF are propus de comisie cât a cerut, o asociație care se luptă de ani de zile pentru schimbarea legislației în domeniul jocurilor de noroc în România, a cerut 250.000 lei, iar comisia a propus 10.000 lei

Reprezentanți ai sectorului cultural și consilierii din opoziție, între care Alexandra Oană și Anca Ciubăncan, au cerut în repetate rânduri schimbarea regulamentului de acordare a fondurilor, și criterii mai transparente, pentru a putea fi ajutate și proiectele mai mici, dar nu s-a întâmplat nimic.

Așa că acum, de exemplu, în timp ce TIFF-a primit suma pe care a solicitat-o, aproape 2 milioane de lei, o altă asociație care a cerut 250.000 lei a primit 10.000 lei. Este doar unul dintre exemple.

RASG (Asociația Română pentru Studiul Jocurilor de Noroc), o asociație care se luptă pentru sănătatea mentală a celor care sunt dependenți de jocuri de noroc a solicitat pentru organizarea unui eveniment pe sănătate mentală a celor dependenți de gambling 250.000 lei și a primit 10.000 lei. Asociația RASG (Asociația Română pentru Studiul Jocurilor de Noroc) se luptă încă din 2012 pentru reglementarea Jocurilor de noroc în România. În 2016, în urma activității depuse, au reușit să schimbe legislația și să se înființeze Oficiul de reglementare a jocurilor de noroc în România. 

image.png


Prima ediție a festivalului TIFF a avut loc în 2002, adică în urmă cu 23 de ani. An de an, festivalul a crescut și a devenit tot mai cunoscut, atrăgând turiști din toată țara și chiar și din străinătate. Organizatorii spun că numărul participanților la fiecare ediție este de peste 100.000 de oameni, iar bugetul este și el în creștere.

Anul trecut, de exemplu, bugetul total al festivalului anunțat de Tudor Giurgiu, fondatorul festivalului, a fost de 1.7 milioane de euro.

„De modificările fiscale ne doare capul an de an, însă la buget stăm puțin mai bine în 2024 pentru că am reușit să atragem mai mulți sponsori. Suntem la un buget de 1,7 milioane de euro anul acesta, ceea ce compensează faptul că biletele de avion necesare aducerii invitaților ne-au costat cu 23-25% mai mult. La fel, cazările s-au scumpit, deci TIFF a devenit, fără să își propună asta, un festival mai scump. Pe foarte mulți invitați îi aducem direct din Germania, prin Lufthansa, iar Clujul nu este atât de bine conectat cu toate celelalte orașe de unde vin invitații. Deci am fost obligați, anul acesta, să muncim mai mult și să atragem mai multe finanțări, în special din zona privată, fără de care nu am fi ajuns să facem festivalul”, declara anul trecut Tudor Giurgiu. 

Cu toate acestea, festivalul TIFF a rămas în continuare principalul abonat la fondurile culturale din bugetul local al Clujului si, pare că, nu a reușit să se finanțeze nici după 23 de ani de la prima ediție integral din ce produce. De ani de zile, Festivalul TIFF primește anual peste 1 milion de lei de la bugetul local, iar suma de anul acesta se apropie chiar de 2 milioane de lei, bani de la bugetul local al Clujului. 


Iată topul proiectelor culturale propuse de Comisie pentru a se aloca cei mai mulți bani în 2025: 

Principalele finanțări culturale propuse de comisiei de la bugetul local al Primăriei Cluj-Napoca în 2025 


Acestea sunt propunerile Comisiei de analiză și selecție a proiectelor depuse în baza Legii 350/2005 și a Regulamentului pentru regimul finanțărilor nerambursabile de la bugetul local, alocate pentru activități nonprofit de interes general

  • 1.950.000 leiFestivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ediția a 24-a, organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania

  • 1.400.000 leiConcentric 2025, derulat de Asociația Centrul Cultural Clujean

  • 800.000 leiZilele Culturale Maghiare din Cluj, ediția a 16-a, organizate de Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj

  • 770.000 leiFestivalul Internațional Opera Aperta 2025, organizat de Asociația Culturală Opera 2 You

  • 685.000 leiCentrul De Interes – Vector al Artei Contemporane Clujene 2025, derulat de Federația Centrul de Interes

  • 400.000 leiThe Power of Sport – Sports Festival, derulat de Asociația Playfield

  • 390.000 leiJazz in the Park 2025, organizat de Asociația Fapte

  • 350.000 leiAnul „Cardinal Iuliu Hossu”, propus de Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Cluj-Gherla

  • 300.000 leiFestivalul Internațional de Carte Transilvania, ediția a 11-a, organizat de Asociația Culturală Eikon

  • 300.000 leiCom’ON Cluj-Napoca 2025, derulat de Asociația „Grupul Pont/Pont Csoport/Pont Group”

  • 210.000 leiUrban Playfield, proiect al Asociației Playfield

  • 200.000 leiZilele Operei Maghiare din Cluj, ediția a 5-a, organizate de Asociația Amicii Operei Maghiare din Cluj – Kolozsvári Operabarátok Köre

    În următoare perioadă se depun contestațiile, după care urmează soluționarea acestora, iar, aproximativ la finalul lunii, propunerile comisiei ar trebui să intre spre aprobare în Consiliul local Cluj-Napoca. 

Comentarii Facebook