Marti 6 Decembrie

Stenograme din dosarul viceprimarului Clujului, Anna Horvath

 

Viceprimarul municipiului Cluj Napoca, Anna Horvath a fost trimisă în judecată, de către DNA Cluj, sub acuzațiile de spălare de bani și trafic de influență.

 

Politicianul UDMR promitea ajutor unor oameni de afaceri care să o ajute apoi în campania electorală din iunie 2016.

 

Unul dintre acești oameni de afaceri este Fodor Zsolt, patron la Euro GSM, un om cu o avere de 22-24 milioane de euro. Fodor avea interes ca Statul Român, prin Primăria Cluj Napoca și îi vândă acestuia o mică suprafață de teren, aferentă intrării în restaurantul acestuia, situat în centrul zero al Clujului. ”Bine, eu am crezut că deja îi Hotărâre de Consiliu și am pistonat pe toată lumea ... eu am să insist ca această hotărâre de consiliu ... deci până atunci toate să fie gata că să o putem include în aprilie pe hotărârea consiliului ... acum doar documentația topografică trebuie. Deci, să vină mâine fata înapoi, până atunci eu semnez așa zisul acord, înțelegi? ... și atunci cu aia ... le-am spus să nu-l trimită prin poștă că îl ridicați personal, când este gata, te sun, îl duce, și apoi recapitulăm de ce mai e nevoie pentru hotărârea de consiliu ... ?”, îi spunea Anna Horvat lui Fodor Zsolt, într-o interceptare din data de 10 martie 2016.

 

La dosar există o înregistrare ambientală a unei discuții dintre viceprimarul Clujului, Anna Horvath și milionarul Fodor Zsolt, care a avut loc în data de 13 mai 2016, în Piața Muzeului din Cluj Napoca. în cadrul acestei discuții, Horvath îi cere lui Fodor sprijin pentru finanțarea campaniei electorale, cu suma de 20.000 de lei, prin cumpărarea unor abonamente la Untold Festival și Electric Castle, pentru voluntarii care făceau campanie pentru candidatul UDMR.

 

Horvath: ... Și la ce ne-am gândit noi, este că le-am da după ce s-a terminat  ... Acesta ar fi un pachet mare și acum încercăm să le adunăm pe acestea ...

Fodor: Câte?

Horvath: Păi, sunt aproximativ 30-40 de copii, cărora le-am spus că vor primi câte ceva ...

Fodor: Eu sunt pentru întotdeauna, atunci când vorbim de asemenea cauze.

 

Procurorii DNA mai susțin că în discuția care a durat 50 de minute, Anna Horvath l-a asigurat pe Fodor Zsolt de întregul ei sprijin pentru viitor, susținând că Boc o vrea în continuare ca viceprimar.

 

Horvath: Dacă voi fi primar fiindcă ... dacă voi fi primar, voi face totul ...

Fodor: Sigur, sigur. Este deja pentru mine, foarte mare lucru, că mă pot adresa ție, ori de câte ori e nevoie și mă ajuți de fiecare dată.

Horvath: Mă străduiesc. M-am străduit să învăț toate lucrurile, ca să pot sfătui pe oricine îmi cere sfatul, măcar de unde să înceapă.

Fodor: Sigur, din toată inima, așa că consideră rezolvată problema.

Horvath: Mulțumesc și eu sper că voi fi acolo. Mi-ar place foarte mult să mai pot sta patru ani. Am spus că accept, am și expertiza acumulată și timp de patru ani, vreau să - nu aș vrea să plec și să constat că în urma mea se dărâmă totul.

 

Discuția dintre cei doi continuă despre șansele politicianului UDMR de ajunge primar al Clujului, șanse care erau nule. Cu toate acestea, Anna Horvath îl asigura pe milionarul Fodor că Emil Boc o vrea în continuare ca viceprimar al orașului.

 

Horvath: Păi Boc stă prea bine, stă foarte bine.

Fodor: Da? Ceea ce înseamnă că?

Horvath: Ceea ce înseamnă că el 60 de procente ... experiența a demonstrat că există un echilibru pe cai mari și tuturor le spune că el vrea să continue cu mine, oricât chiar dacă nu va avea nevoie de voturile consilierior noștri, el tot vrea să lucreze mai departe cu mine și etc. doar că nu va mai avea aceeași forță. Bine că eu am o relație interumană, cvasi bună cu el, dar oricum este altceva dacă este li nevoie de susținerea ta. Așa că, eu le țin pumnii tâmpiților ăstora de la PSD, așa cum sunt ei - că nu vrei să știi ce consilieri au, ferească Dumnezeu - dar le țin pumnii să scadă puțin sub 50 la sută.

 

Certificatul de urbanism negociat ca la piață

 

Fodor Zsolt își dorea foarte tare să finalizeze lucrările de refațadizare a clădirii din Piața Muezului din Cluj Napoca, care dateaza de pe vremea împărătesei Maria Tereza, și în care funcționează barul Camino. Pentru acest lucru avea nevoie de un certificat de urbanism care trena de foarte multă vreme. Dacă tot a fost de acord să achite contravaloarea abonamentelor de la Electric Castel și Untold, Fodor a trecut direct la afacerile importante.

 

Fodor: Acesta-i un că se păstrează avizul na, îi totuna.

Horvath: Dă-i să o facă. Nu poți să vorbești cu Corina (n.n. Corina Ciuban - directorul Serviciul Urbanism din Primăria Cluj Napoca) atâta, să o facă și să o aducă la mine, iar vorbesc eu cu primarul să o pună la suplimentare.

Fodor: Problema este că, și în cazul în care i-o dă lui Buiga, Buiga trebuie să facă un proiect, așa zice așa i-a spus colegei mele că și văzând că nu a venit asta, nu a făcut-o nici pe aia.

...

Horvath: Să o aducă marți, luni să mi-o dea.

Fodor: Da.

Horvath: Și atunci am să îl rog eu frumos pe primar că, asta-i numa o confirmare de aviz care a existat deja și puteți.  

 

... și cele trei blocuri

 

Omul de afaceri, Fodor Zsolt mai avea interese imobilizare și în cazul unui complex imobiliar cu trei blocuri, care se construiește pe Calea Borhanciului 22, din Cluj Napoca. În acest caz, Fodor trebuia să doneze Primăriei Cluj Napoca o anumită suprafață de teren, pentru a primi autorizația de construire. Și în acest caz, Anna Horvath s-a grăbit să își ofere sprijinul, din nou folosindu-se numele lui Emil Boc.

 

Fodor: ... dar pentru aia deja este prea târziu.

Horvath: Aia da ... aia oricum nu se putea. Păi Zsolt cu asta, nici nu știu ce să-ți spun ... cu expirarea asta din 22 iunie ... ă ... ar trebui să vorbim cândva despre asta, să ne uităm ... pentru că ... uitați-vă cum reușiți s-o scoateți, iar eu am să-l întreb pe Boc dacă mai ține vreo ședință de consiliu.

Fodor: Ihm.

Horvath: Bine?

Fodor: Bine. Păi atunci am să te contactez undeva pe săptămâna viitoare.

Horvath: Bine, bine, bine Zsolt.

Fodor: Multumesc frumos.

Horvath: Până atunci trageți tare, și până atunci eu am să încerc să aflu, bine?

Fodor: Mersi.

Comentarii Facebook