Duminica 24 Septembrie

Steluța Cătăniciu cere demisia şefei Înaltei Curţi, care a criticat alegerea primarilor penali

 

ALDE solicită demisia şefei ÎCCJ, Livia Stanciu, care a criticat în mod public alegerea primarilor penali.

 

În aceste zile, în spațiul public din România au apărut o serie de comentarii cu privire la faptul că rezultatele alegerilor locale au invalidat lupta împotriva corupţiei, pentru că mulţi candidaţi au câştigat deşi erau vizaţi de instituţiile de forţă. Din punctul meu de vedere, ce s-a întâmplat după votul de duminică este reacţia naturală a cetățenilor din România la achetele pornite de DNA cu o puternică conotaţie politică. Dar ce mai contează, în statul de drept al doamnei Stanciu Livia, părerea unui ales al cetățenilor?!

 

Dacă am fi asistat doar la reacții venite din partea unor analiști, atunci nu ar fi fost ceva dramatic, erau comentarii făcute de observatori. Însă, în momentul în care șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție iese public și critică votul românilor, atunci este cu adevărat o problemă! 

Ceea ce este mult mai grav, este faptul că declarația respectivei doamne reflectă modul în care dânsa gândește și împarte justiție în România!

 

Din nefericire, șefa ÎCCJ continuă nestingherită de nimeni să facă politică de pe scările CSM! Aceasta rămâne ancorată în logica pe care a promovat-o în ultimii ani, aceea ca reprezentanții justiției să își dea cu părerea referitor la subiecte ce țin de spațiul politic. Ce nu înțelege doamna Stanciu Livia este faptul că justiția nu are legătură cu votul cetățenilor și cu modul în care aceștia înțeleg să și-l exercite. Sunt două lucruri total diferite! Justiția trebuie să se facă în sălile de judecată, în favoarea cetățenilor și nu a instituțiilor de forță, iar democrația funcționează pe baza principiilor fundamentale ale acesteia. Suveranitatea poporului și domnia majorității nu sunt un lux! Oamenii au dreptul să voteze pe cine doresc, iar votul este (încă) liber și nu poate fi îngrădit de nimeni! 

 

Stanciu Livia, din poziția sa de președinte al Înaltei Curți, ar trebui să cunoască foarte bine principiile care guvernează un stat de drept și o democrație! Poporul este suveran! Puterea este a poporului, iar votul este vocea cetățeanului. Românii sunt liberi să aleagă ce doresc, este un drept pe care ni l-am câștigat în decembrie 1989. Nu poate absolut nimeni să le facă cetățenilor României procese de intenție pentru modul în care au votat!

 

Votul e un drept fundamental al cetățenilor și nimeni nu îl poate contesta! Nici măcar partenerul de nădejde al DNA!”, a scris clujeanca Steluța Cătăniciu, prim-vicepreședinte ALDE, într-un comunicat.

 

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, a declarat marți că: ”mie nu mi se pare o normalitate să fie votați astfel de oameni, chiar dacă operează prezumția de nevinovăție în ceea ce îi privește, până la momentul pronunțării unei hotărâri de condamnare. (...) Știți foarte bine care a fost punctul meu de vedere în ceea ce îi privește și pe cei condamnați la pedeapsa cu suspendare condiționată, cum era înainte, sau suspendare sub supraveghere. Îmi mențin același punct de vedere”, a spus Livia Stanciu, la ieșirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Comentarii Facebook