Statul roman, actionat in judecata la Curtea Europeana de Justitie, pentru ca a "furat" averile satelor! Plangerea semnata la Cluj


Reprezentantii Asociatiei Nationale a Proprietarilor Funciari si Imobiliari din Romania acuza statul roman ca a "furat" averea trecuta din proprietate privata a satului in proprietate publica de interes local a primariilor si consiliilor locale.

Acestia sustine ca din aceasta cauza nu isi mai pot recupera proprietarile, pamanturile si padurile, confiscate in trecut de comunisti.

Reprezentantii ANPFI din 17 judete ale Romaniei s-au adunat sambata, 18 februarie, la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca pentru a semna si trimite o cerere catre Curtea Europeana de Justitie prin care cheama statul roman in judecata, acuzandu-l de infractiuni comise si savarsite de catre comisiille de fond funciar si de catre judecatorii, care au hotarat nationalizarea proprietatilor, dand hotarari in favoarea unitatilor administrativ teritoriale.

"Capetele de acuzare pe care le vom duce Curtii de Justitie Europene sunt urmatorele:

- abuz generalizat, indreptat impotriva proprietatii private, a satelor si a bisericilor,
- nationalizare camuflata dovedita cu acte tabulare precum arhive, registre nationale, harti, care indica faptul ca averile sunt ale satenilor si nu ale unitatilor administrativ teritoriale.
- expropriere fara titlu de proprietate publica
- incalcarea articolelor 44, 46, 135 alin. 5 din Constitutia Romaniei
- aservirea statului din proprietatea privata si trecerea a 1 milion si 200 de hectare/padure si 850 mii de hectare de pasuni in proprietatea unitatilor administrative teritoriale
- incalcarea autoritatii lucrului judecat - reiteram faptul ca legea de reforma agrara din 1921 nu a fost si nu este abrogata nici in prezent si nici celelalte reforme, iar actualul stat roman cu toate guvernele de dupa 1990 s-au infructat din proprietatea privata si au trecut-o in proprietatea statului. Pentru cele mai sus invederate, solicitam chemarea in fata Curtii Justitiei Europene a statului roman, reprezentat de catre Ministerul Finantelor Publice, a Ministerului Administratiei si Internelor, in subordinrea caruia se afla comisiile de fond funciar", se arata in documentul semnat la Cluj.

De asemenea, presedintele Asociatiei Nationale a Proprietarilor Funciari si Imobiliari din Romamnia, Fenes Marin, a declarat ca: "Invederam faptul ca detinem acte si hotarari judecatoresti din 21 de judete care au fost expropriate. Aceste hotarari fiind investite cu decizii de catre tribunale si curti de apel, definitive si irevocabile. De asemenea, s-a contestat la Curtea Constitutionala ca nefiind constitutionale articolele 33, 44 din legear 18 republicata, si articolul 29, aliniatul 4 din legea 1/2000.

Decizia Curtii a fost in favoarea unitatilor administrative teritoriale a primariilor si consiliilor locale, afirmand faptul ca aceste articole sunt constitutionale. Consideram ca in tara ne-am plans la toate guvernele care s-au perindat, precum si la Puterea Judecatoreasca. Pentru ca acestea nu ne-au facut dreptate, am hotarat sa inaintam capatul de cerere catre Curtea de Justitie Europeana, cu acte doveditoare, acte care au condus la nationalizare, cu legea 21 neaborgata, si cu hotarari date in favoarea satenilor in perioada 1921-1944, hotarari care au fost si intabulate in cartile funciare si registrele de publicitate imobiliara.

Primariile, pe langa care functioneaza comisiile de fond financiar s-au prevalat de actele de proprietate: harti, inregistrari in registrele de publicitate imoblilar si au intocmit documentatii, solicitand averile comune ale tuturor satelor, care apartin la ora actuala doar administrativ de primarii. Comisiile de fond funciar judetean au validat aceste propuneri si au dat curs nationalizarii camuflate. Averea fiind trecuta din proprietatea privata a satului in proprietatea publica de interes local a primariei, cosiliului local, sau unitatii administrativ teritoariale.

Actuala guvernare, a facut un pas mai departe si a dat curs legii 214/2011, lege care da puteri depline consiliilor locale, primariilor si unitatilor administrativ teritoriale asupra pasunilor si pajistilor satenilor, oferindu-li-se prin aceasta lege posibilitatea de a vinde concesiona, aronda sau inchiria pasunile si pajistile satenilor.

Intrebare: prin reforma agrara din 1921 s-au improprietarit cu aceste pajisti si pasuni 5 categorii sociale de cetateni ai satelor, si anume: 1. capii de familie care au muncit pamantul si au trimis alimente pentru intretinerea frontului din primul razboi mondial, 1914-1918. A doua categoria impropietarita: soldatii luptatori de pe front, a 3-a categorie: improprietarita au fost soldatii intorsi raniti de pe front. A 4-a categorie au fost orfanii de razboi si a 5-a -  vaduvele de razboi.

Numai aceste categorii sociale au fost improprietarite de legea din 1912, dar si acestia au fost conditionati sa plateasca in timp catre mosierul expropriat terenul. Statul roman nu a contribuit la aceste plati ale terenurilor si nici primariile si prefecturile din acele vremuri. O alta categorie de improprietaritilor a fost facuta in urma unei reforme a lui Cuza, in Moldova - insuratei. Regimul austroungar a improprietarit 4 regimente de granita de Ardeal - regimentul Caras Severin, Bistrita-Nasaud,  Alba, Sibiu si Hunedoara. Aceste improprietariri s-au facut soldatilor care satisfaceau o prioada de 5 ani, serviciul militar, fiind inrolati in unitati de granita.


Toate averile acestor forme asociative precum si ale cultului ortodox din Romania, care a fost si el improrprietarit, au trecut in proprietatea unitatilor administrativ teritoriale".

Asociatia Nationala a Propritarilor Funciari si Imobiliari din Romania a fost infiintata in urma cu 3 ani.

Comentarii Facebook