Miercuri 28 Septembrie

Sondaj: AUR a scăzut pentru că a făcut ciocul mic despre războiul din Ucraina. Cu cine ar vota românii


AUR a scăzut în preferințele românilor, după ce au pus batista pe țambal în cazul războiului din Ucraina, și nu l-au condamnat. Ba mai mult au fost acuzați că sunt pro-ruși. 

AUR scade în sondaje, pe fondul acuzațiilor că ar fi pro-ruși

AUR a scăzut cu 3,5% în preferințele românilor față de luna februarie, potrivit datelor postate de directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac.

În intențiile de vot ale românilor, PNL a crescut cu 3,3%, ajungând pe locul al doilea.

Efectele războiului asupra opțiunilor politice ale românilor încep deja să se vadă”, a scris Ștefureac pe Facebook.

PSD conduce în clasamentul intenției de vot cu 32% (32,7% în februarie).

Social-democrații sunt urmați de PNL care revine pe locul 2 cu 19,9% (16,6% în februarie).

AUR suferă un recul coborând la 18,9% (22,4% în februarie)

USR stagnează, înregistrând 10,8% din opțiuni (10,3% în februarie).

PSD și USR își păstrează scorul electoral anterior invaziei rusești din Ucraina.

Creșterea ușoară a PNL ar putea fi pusă pe seama activității recente intense a președintelui și a premierului care câștigă puncte pe fondul vizibilității foarte mari în asociere cu repere de credibilitate precum NATO și UE.

AUR scade pentru că nu mai e vizibil în spațiul public și din cauza acuzațiilor ”privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid”, a explicat Remus Ștefureac.

Nu știm în acest moment dacă efectele războiului din Ucraina asupra intenției de vot sunt temporare, datorate contextului emoțional sau ele se vor adânci. În mod cert, modul în care partidele aflate la putere vor gestiona imensele provocări de securitate, dar și socio-economice, vor influența puternic opțiunile electorale. La fel cum poziționarea partidelor de opoziție fată de agresiunea Rusiei și consecințele acestei invazii pentru securitatea și calitatea vieții în România vor avea efecte asupra intenției de vot”, a adăugat el.

Sondajul a fost realizat prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1077 de respodenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%.

Comentarii Facebook