Sondaj: 50% dintre români ar vota PSD dacă ar fi alegeri duminică. Cât de real e sondajul?

 

Conform unui ultim sondaj de opinie, realizat după ce PSD a lansat atacul asupra DNA, rezultă că social-democrații ar fi votați de peste 50% dintre români, dacă duminică ar fi alegeri. 

 

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar fi votaţi de 51% dintre cei care merg la urne, potrivit unui sondaj Sociopol, institut de cercetare apropiat PSD. Datele studiului relevă că liberalii recuperează din procentele pierdute, înaintând spre 30%, după ce au gravitat în jurul scorului de 20%, la precedentele alegeri. Dacă s-ar vota duminica viitoare, PNL ar fi ales de 27% dintre cei care s-ar prezenta la urne, potrivit datelor Sociopol.  

 

În ceea ce priveşte celelalte partide parlamentar, USR este creditat cu 7 %,  ALDE, cu 6%, UDMR, cu 4%, şi PMP, cu 3%..

 

În privința nivelului de încredere al românilor, pe primul loc se situează şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, preferat de 60% dintre români, în timp ce pe locul al doilea se plasează şeful statului, Klaus Iohannis, cu doar 30 de procente, urmat de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, cu 29% cotă de încredere. Pe ultimul loc se situează, în cercetarea Sociopol, fostul şef de stat, Traian Băsescu, cu doar 8% încredere. O scădere importantă se vede şi la fostul premier, Victor Ponta, dat afară de puţin timp din PSD, doar 15% dintre români arătând că mai au încredere în acesta.

 

Pe de altă parte, conform aceluiaşi sondaj, românii par mult mai determinaţi să meargă la vot, 44% din cei chestionaţi afirmând că se vor duce la urne, în timp ce 39% au spus că nu vor face acest lucru, iar 17% au arătat că nu vor fi în ţară.

 

Sondajul a fost realizat în perioada 28 august - 14 septembrie, pe un eşantion de 1,005 persoane, metoda de culegere a informaţiilor fiind interviurile telefonice, iar marja de eroare de +/-  3.2%.

 

Cercetare Consutanţă Sociologică ”Sociopol” a fost înfiinţat în decembrie 2013 de fostul consilier de stat al fostului premier, Victor Ponta, Mirel Palada, ca o formulă de separare a acestuia de CCSB în care fusese mai mulţi ani partener cu Camelia Voiculescu. Institutul care a declarat pentru 2013 la Ministerul Finanţelor zero angajaţi, o cifră de afaceri nulă şi o pierdere de 74 de lei, a devenit vizibil în campania pentru alegerile prezidenţiale furnizând sondaje publicate prin intermediul postului tv Antena 3 şi al site-ului DC News al lui Bogdan Chirieac.

 

La Registrul Comerţului, Sociopol SRL apărea ca fiind deţinută de Mirel Palada într-o proporţie covârşitoare - 95% şi de soţia sa, Florentina Palada, care este şi administrator, în proporţie de 5%, scrie Gândul.info.

Comentarii Facebook