Și Inspectoratul de Stat în Construcții ridică din umeri când vine vorba de ”apartamentul-buncăr” din Cluj-Napoca


Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) Cluj susține că nu a autorizat nicio lucrare de amenajare a ”apartamentului-buncăr” de pe strada Porțelanului. Culmea, inspectorii au notificat Primăria Cluj-Napoca să ia măsuri, dar deja știm că Poliția Locală a constatat că nu mai poate face nimic, pentru că lucrarea este mai veche de 3 ani, deci faptele s-au prescris. 

Știri de Cluj a solicitat ISC un punct de vedere, care a demonstrat încă o dată că nu se poate face nimic împotriva unor construcții fără autorizație.

În baza de date a Inspectoratului Judeţean în Construcții Cluj nu s-au regăsit Procese verbale de control pentru lucrări de amenajare a spațiului de la subsolul obiectivului precizat în adresa înaintată. Menționăm că, anterior solicitării dumneavoastră, IJC Cluj a primit o petiţie referitoare la amenajarea unui apartament și a unui spațiu comercial în subsolul imobilului situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Porţelanului nr. 3. Sesizarea a fost transmisă spre soluţionare Serviciului Control Urbanism şi Disciplina în Construcții din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca conform atribuţiilor autorităților administrației publice locale conferite de prevederile art. 27 alin. (1) din Legea nr. 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. 

Totodată, conform art. 28 alin. (2) al legii menționate mai sus ") Decizia menţinerii sau a desfiinţării construcțiilor realizate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia se va lua de către autoritatea administrației publice competente, pe baza planurilor urbanistice şi a regulamentelor aferente, avizate şi aprobate în condiţiile legii, sau, după caz, de instanţă", precizează Paul Racovan, inspectorul general al ISC Cluj.

Firul cazului este unul clasic. Un clujean a cumpărat un beci (nivelul -2, fără geamuri) și l-a transformat într-un apartament și un spațiu comercial. Inițial totul era pentru uz propriu, dar apoi s-a gândit să le vândă. Beciul nu are geamuri, dar are instalat gaz, lucru ilegal, pentru că este o bombă cu ceas.

Poliția Locală s-a deplasat la locul cu pricina, iar acolo, pentru că legea permite și nu erau dovezi când s-au făcut lucrările, proprietarul a declarat în scris că totul are o vechime mai mare de 3 ani, deci nu se mai poate face nimic pentru că faptele s-au prescris. Așa s-au spălat pe mâini, pănă la proba contrarie și apare un incident regretabil. 

În acest moment, nu este clar cine mai poate face ceva sau dacă se mai poate face ceva. Dacă în privința spațiului de locuit nu se ridică semne de întrebare (n.red. locuința este la nivelul -2, nu are geamuri, deci nici aerisire!!!), măcar în privința gazului trebuie să fie unele îngrijorări.

Proprietarul a dat anunțuri că vinde apartamentul și spațiul comercial, fără nicio grijă. Singur a pus și fotografii pe internet cu centrala termică. Ulterior publicării de către Știri de Cluj a subiectului, acesta a șters anunțurile, dar probabil că va relua operațiunea specială, după ce lucrurile se vor calma.


Comentarii Facebook